Rechter verbiedt ’lawaaidemo’ Dodenherdenking

Gepubliceerd op: 4-5-2018

AMSTERDAM - UPDATE - De ’lawaaidemonstratie’ tijdens de Dodenherdenking is terecht verboden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld bij een kort geding van oud-kraker Rogier Meijerink, die de Amsterdamse burgemeester Van Aartsen daagde. Dat er wanordelijkheden en paniekreacties kunnen ontstaan, vindt de rechter aannemelijk. Meijerink mag vrijdag tussen 18.00 en 22.00 uur ’s avonds niet in de binnenstad komen in de buurt van de Dam.

Afbeelding verwijderd

Rogier Meijerink (inzet, linksboven) vocht zijn gebiedsverbod aan bij de rechtbank.? ROBBIE HIEL / ANP

Meijerink wilde eerst gaan ’schreeuwen’ tussen 20.00 uur en 20.02 uur, maar stelde later zijn plan bij: enkele minuten voor 20.00 uur zou een luchtalarm moeten afgaan. Daarna zouden medestanders de Dam demonstratief verlaten. De gemeente weigerde een vergunning daarvoor en gaf Meijerink een gebiedsverbod.

Na de uitspraak draaide Meijerink opnieuw: „Ik ga wel naar de Dam. Wat ik daar ga doen? Schreeuwen”, zei hij voor de draaiende camera’s van De Telegraaf.

Meijerink: ik ga wél schreeuwen op de Dam

Het protest werd vorige week aangekondigd via Facebook. De initiatiefnemer vindt de huidige herdenking „racistisch” omdat die volgens hem alleen stilstaat bij ’de 22.000 witte slachtoffers’ tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet ’de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië’.

Bizarre oproep: ’Maak lawaai tijdens dodenherdenking’
Inmiddels dreigt chaos tijdens de dodenherdenking, nu actiegroeperingen als Marron United mogelijke raddraaiers willen ’corrigeren’. Ook fanatieke Ajax-fans van Molukse afkomst zinnen op actie, zo schreef deze krant vanmorgen. Meijerink betreurt hoe het debat verloopt, zo vertelde hij in de rechtszaal.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief