Koning bezoekt ‘militaire basis van de toekomst’

Gepubliceerd op: 1-6-2018

Koning Willem-Alexander bezocht vandaag (31/5) het Fieldlab Smartbase van de landmacht. Bij het bezoek aan de ‘basis van de toekomst’ in Soesterberg was ook minister Ank Bijleveld aanwezig.

Afbeelding verwijderd

De koning bekijkt de demonstratie van een innovatief op afstand bestuurbaar voertuig (afb)

Het Fieldlab Smartbase is een proeftuin waar de landmacht, het bedrijfsleven, kennisinstituten en hulpverleningsorganisaties experimenteren. Het gaat daarbij om innovatieve oplossingen voor vraagstukken bij militaire operaties. Zo wordt er onder meer gewerkt aan initiatieven die het gebruik van water en fossiele brandstoffen beperken en de logistieke footprint verkleinen. Neem bijvoorbeeld buitenlandse bases die (deels) draaien op zonne-energie en lichtgewicht containers.

Koninklijk quadritje
Dergelijke initiatieven passen in het streven naar een duurzame en snel inzetbare krijgsmacht. Er zijn ook andere samenwerkingsverbanden tussen defensieonderdelen, industrie en wetenschap. Die richten zich op alternatieve beschermende onderkomens en duurzaam en innovatief materieel.  Denk hierbij aan de inzet van robots en onbemande systemen of een hybride quad. Bij zijn bezoek maakte de koning van de gelegenheid gebruik om op dit laatstgenoemde apparaat een ritje te maken.

Op het testterrein zag het staatshoofd demonstraties en werden innovatieve producten en ontwerpen toegelicht. Aansluitend sprak de koning met militairen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven over hun ervaringen met civiel-militaire samenwerking in het Fieldlab Smartbase.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief