MIVD waarschuwt opnieuw voor toenemende dreiging Rusland

Gepubliceerd op: 2-6-2018

Een militair conflict tussen de Navo-landen, waar Nederland ook toe hoort, en Rusland is ‘zeer onwaarschijnlijk, maar wel voorstelbaar’. Die boodschap herhaalde generaal Onno Eichelsheim, directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vandaag in de Tweede Kamer.

Afbeelding verwijderdNederlandse militairen zijn vanwege de dreiging gestationeerd in Litouwen, een buurland van Rusland. Ook in andere Baltische staten en in Polen zijn Navo-militairen gelegerd. Die missie moet een afschrikkend effect hebben. ,,De Russische Federatie buit dat uit door te zeggen: de Navo is agressief richting mij, Rusland, want militairen staan aan de grens bij de Baltische staten. Maar dat is lachertje vergeleken wat er aan de andere kant van de grens staat'', aldus Eichelsheim. ,,Dat is een fors militair vermogen.''

Volgens de generaal ziet Rusland een versterking van de Europese Unie of de Navo als per definitie slecht voor Rusland. ,,De Russische Federatie vindt dat het invloed moet kunnen uitoefenen op de periferie van haar grondgebied'', zei Eichelsheim. Het gaat om de landen die aan Rusland grenzen.

Modernisering wapensystemen
De MIVD ziet dat Rusland de wapensystemen moderniseert en nieuwe technologie inzet. ,,Het conventionele en nucleaire vermogen van de Russische Federatie stijgt'', vertelde Eichelsheim tijdens een openbaar gesprek over het jaarverslag van de MIVD aan Kamerleden. Normaal gesproken wordt er vooral achter gesloten deuren over de militaire inlichtingendienst gesproken.

In het jaarverslag over 2017 waarschuwde de MIVD ook al voor de toenemende dreiging uit Rusland. Rusland worstelt met de verandering van een bipolaire wereld, waarin de twee grootmachten Amerika en Rusland elkaar in balans hielden, naar een multipolaire wereld, waarin meerdere landen of regio’s de dienst uitmaken, stelt de inlichtingendienst.

De relatie tussen Nederland en Rusland is al op het dieptepunt door MH17. Eichelsheim stelde ervoor te willen waken om Rusland ‘te bashen’. ,,Maar ik zie het wel als een dreiging waartegen we ons moeten wapenen om te voorkomen dat het ooit uit de hand loopt.

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief