Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Veel belangstelling voor Nederlands-Indië herdenking

Geplaatst op: 6-6-2018

 

Zo’n tweehonderd veteranen en belangstellenden waren dinsdagmiddag aanwezig bij de herdenking van de 143 Groningse militairen die om het leven kwamen bij de strijd in Nederlands-Indië. De herdenking werd gehouden bij het Provinciaal Indië-monument op begraafplaats Selwerderhof.

De herdenking werd opgeluisterd met toespraken, kransleggingen en muziek. Elly Pastoor, wethouder in de gemeente Grootegast, verzorgde dit jaar de lezing. “Een aantal maanden geleden hebben we aan haar gevraagd of ze dit ook wilde doen”, vertelt Enno Hansen van de organisatie. “Ze raakte toen best wel geëmotioneerd. Haar vader is een Indië-veteraan en ze vond het heel bijzonder dat zij hier voor gevraagd werd. Dat was zojuist ook te horen in de rede die ze hield. Die zorgde best wel voor kippenvel. Het was echt uit het hart gegrepen.”

Hansen noemt de herdenking ook belangrijk. Volgens de organisatie wordt er een belangrijke bladzijde uit de geschiedenis herdacht waarbij duizenden Nederlandse militairen het leven gelaten hebben. “Jammer is dat er ieder jaar minder mensen of af komen. Voor de komende jaren willen we het roer omgooien, en willen we bijvoorbeeld actief gaan samenwerken met de Hanzehogeschool. Dat we studenten van deze hbo-instelling betrekken bij de herdenking.”

Bron : oogtv.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!