Koning solo op staatsbezoek Baltische staten

Gepubliceerd op: 11-6-2018

RIGA (ANP) - De staatsbezoeken die koning Willem-Alexander vanaf maandag achtereenvolgens brengt aan Letland, Estland en Litouwen krijgen een ander karakter nu koningin Máxima vanwege het overlijden van haar jongste zus Inés niet meegaat. De koning staat er alleen voor, terwijl ze beiden erg hadden uitgekeken naar deze bezoeken, zoals Máxima vorige maand vertelde aan het einde van het staatsbezoek aan Luxemburg.

Afbeelding verwijderdKoning solo op staatsbezoek Baltische staten

In zekere zin zou het een herhalingsreis worden voor het koningspaar. Enkele maanden na hun huwelijk in 2002 gingen ze namelijk ook op al bezoek in de drie Oostzee-landen en komende week was de kans te zien wat er in de tussentijd allemaal is veranderd. Destijds hoopten de Baltische staten op aansluiting bij Europa, op lidmaatschap van EU en NAVO. Nu zijn het solide partners van Nederland, die een streng beleid voeren ten aanzien van de euro en waar Nederlandse militairen - in Litouwen - meehelpen de oostgrens te bewaken.

Drie staatsbezoeken afleggen in één week is uniek, maar de drie landen zijn ook samen opgetrokken bij het uitnodigen van het koningspaar. Behalve het versterken en verdiepen van de betrekkingen, met name ook op economisch gebied, gaat het ook om verjaardagsvisite. Letland en Estland maakten zich honderd jaar geleden los uit het Russische rijk, en Litouwen zag de vroegere zelfstandigheid honderd jaar geleden hersteld. De drie landen vieren dat uitbundig en hebben al tal van gasten over de vloer gehad. Later dit jaar komt ook paus Franciscus.

Dat de drie bezoeken in vier dagen tijd plaatsvinden, met onder meer drie welkomstceremonies, kransleggingen, bezoeken aan presidenten, premiers en parlementen, maakt dat de koning weinig speelruimte heeft. Ook de meereizende media missen een deel van het programma, omdat Willem-Alexander zowel dinsdag als woensdag halverwege de dag in het vliegtuig stapt om naar het volgende land te reizen. Het kon niet anders, zo zei hij in Luxemburg.

Máxima heeft al haar verplichtingen voor komende week afgezegd. Haar zusje is vrijdag in Argentinië begraven.

Bron : panorama.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief