Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Het is hoog tijd voor erkenning voor onze Indiase bevrijders - opinie

Geplaatst op: 14-6-2018

Er moet ook expliciete erkenning komen voor onze Indiase bevrijders. Veel Nederlanders weten weten maar weinig over ons koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië, meent Reza Kartosen-Wong, publicist en mediawetenschapper.

Rutte bij herdenking Ind. Mon. 2016 jun18Premier Rutte legde in augustus een krans namens de regering bij het Indisch Monument in Den Haag

Er moet ook expliciete erkenning komen voor onze Indiase bevrijders. Veel Nederlanders weten weten maar weinig over ons koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië, meent Reza Kartosen-Wong, publicist en mediawetenschapper.

De gemeente Amsterdam maakte in mei bekend onderzoek te laten doen naar racistische stereotypen in lesmateriaal en de wijze waarop ons slavernijverleden op Amsterdamse scholen wordt onderwezen. Dat is een goede zaak en verdient navolging in andere gemeenten. Hopelijk wordt dan ook onderzocht wat scholieren leren over ons koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië. Veel Nederlanders weten daar namelijk nog steeds te weinig vanaf.

Neem de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Het gebrek aan kennis daarover werd onlangs nog geïllustreerd door schrijver Robert Vuijsje. Bij Pauw ging hij met collega-schrijver Marion Bloem in discussie over de invulling van de Nationale Dodenherdenking. Vuijsje suggereerde dat wat hem betreft alleen Joodse oorlogsslachtoffers worden herdacht tijdens de Dodenherdenking. Bloem vertelde vervolgens over de verschrikkingen die Indische Nederlanders hebben meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna, en hoe hun leed vaak is genegeerd door de Nederlandse overheid en samenleving. De wazige blik van Vuijsje sprak boekdelen: hij kende deze geschiedenis nauwelijks en kon of wilde zich niet inleven.

Inlevingsvermogen
Met meer kennis over dit gedeelde koloniale verleden zouden Vuijsje en andere Nederlanders zich beter kunnen inleven in bevolkingsgroepen die een geschiedenis hebben in en met het huidige Indonesië zoals Indische, Indonesische en Molukse Nederlanders. De Anton de Komlezing die Bloem op 14 juni verzorgt, komt wat dat betreft zeer gelegen. De lezing gaat in op de verschillende bevolkingsgroepen en de geracialiseerde sociale hiërarchie in de kolonie.

Als kleinkind van grootouders van Indonesische, Indo-Europese én Indiase afkomst vind ik het van belang dat aandacht wordt besteed aan de verschillende bevolkingsgroepen en hun complexe onderlinge relaties in voormalig Nederlands-Indië. In Nederland is bijvoorbeeld nauwelijks bekend dat Indiase militairen een essentiële rol hebben gespeeld in de strijd tegen de Japanners. Meer dan twee miljoen Indiërs dienden tijdens de oorlog in het Britse leger. Zij hebben zich vrijwillig en met gevaar voor eigen leven ingezet om hun eigen Britse koloniale onderdrukkers én Nederlandse kolonisatoren te bevrijden van de Japanse bezetter. Zo vochten Indiase troepen in Maleisië en Birma, waar zij vele Nederlandse levens hebben gered.

Vlak na de capitulatie van Japan werden tienduizenden Indiase militairen onder wie mijn grootvader naar voormalig Nederlands-Indië gestuurd. Nu om Nederlanders en Indische Nederlanders te beschermen tegen wraakzuchtige Indonesische strijders die het hadden gemunt op hun voormalige onderdrukkers. Dit culmineerde in de bloedige Slag om Surabaya waarbij naar schatting 600 tot 2000 Britse militairen omkwamen, vrijwel allen van Indiase afkomst. Terwijl in Nederland Amerikaanse en andere westerse militairen worden vereerd en herdacht als bevrijders, is hier nauwelijks erkenning voor de Indiase bevrijders.

Het is van belang dat Nederlanders weten dat Indiërs zich onbaatzuchtig hebben ingezet voor hun vrijheid. Zeker gezien het debat over bredere invulling van de Nationale Herdenking.

Met name radicaalrechtse commentatoren en politici proberen uit alle macht te benadrukken dat Nederlanders niet zijn bevrijd door Marokkanen of andere islamitische militairen en hen dus ook niet dankbaar hoeven te zijn. De significante bijdrage van Indiase militairen - onder wie vele moslims - aan de strijd in Azië logenstraft dat witgewassen idee van de strijd tegen de bezetters. Het is tijd voor expliciete erkenning voor deze Indiase bevrijders tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en natuurlijk de Nationale Herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus.

Reza Kartosen-Wong– 14:29, 13 juni 2018
Bron : trouw.nl


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2018

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Nieuwsberichten vanaf 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!