Waardering voor 14 dappere veteranen

Gepubliceerd op: 20-6-2018

Minister van Defensie Ank Bijleveld reikt maandag 2 juli 14 dapperheidsonderscheidingen uit. De minister speldt eenmaal de Bronzen Leeuw op, tweemaal het Bronzen Kruis, vijfmaal het Kruis van Verdienste en 6 keer het Vliegerkruis. De decorandi zijn 14 veteranen die zich onder zware gevechtsomstandigheden hebben onderscheiden boven Kosovo, in Afghanistan, Zuid-Soedan en voor de kust van Somalië.

Afbeelding verwijderd

Van links naar rechts: het Vliegerkruis, Kruis van Verdienste, Bronzen Kruis en de Bronzen Leeuw

Het is bijzonder dat deze 4 soorten militaire dapperheidsonderscheidingen tijdens een ceremonie worden uitgereikt aan (oud-)militairen van alle 4 krijgsmachtdelen. Voor het eerst in lange tijd ontvangt namelijk ook een marechaussee de onderscheiding.

Een militair komt niet zomaar in aanmerking voor een dapperheidsonderscheiding. Hieraan gaat een uitgebreid onderzoek vooraf. Hierbij wordt gelet op kwaliteiten als moed, beleid, trouw, initiatief, inzicht, vakmanschap en een hoge mate van zelfopoffering. Zijne Majesteit de Koning kent de decoraties toe. De uitreiking gaat vergezeld met militair ceremonieel en vindt plaats in bijzijn van familie, vrienden en autoriteiten.

Bron: defensiekrant 2018/12/09

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief