14e Nederlandse Veteranendag met zon overgoten (SMC)

Gepubliceerd op: 5-7-2018

Het station Zwolle onderging herstelwerkzaamheden, die juist op deze Veteranendag begonnen. Veel veteranen uit het noorden en het oosten van het land kwamen iets later op het Malieveld in Den Haag aan. Rondom Zwolle was wel busvervoer ingezet. De zon die deze dag zeer rijkelijk scheen, maakte alles weer goed. Het werd 28 graden.

Afbeelding verwijderd

Als je voor voor 10.20 uur op het Malieveld was, kon je de opening – die in de Ridderzaal plaats vond – meemaken op een grootscherm. Het was toen al aardig druk op het Malieveld. Het SMC-team stond in de C-tent om 09.00 uur al gereed om alle KMar-/SMC-veteranen, velen met partner, op te vangen en te verwijzen. Allen kregen daar ook hun diverse bonnen. Maar velen zaten toch nog vast in de vertraagde treinen naar Den Haag, die ook te kampen hadden met heel veel badgasten naar Scheveningen. Het was staan vanuit Utrecht. Op het Malieveld pakte Defensie weer behoorlijk uit met allerlei materieel van de vier krijgmachtdelen. Ook de verteranen verbanden en de Defensie-musea – waaronder het Marechaussee Museum – hadden de beschikking over een pagodetent en kregen veel belangstelling. Rond 11.30 uur waren alle KMar-/SMC-veteranen binnen. Een enkeling had moeten afzeggen.

Afbeelding verwijderd

Ridderzaal en Binnenhof
In de Ridderzaal sprak de minister-president zijn veteranen toe en roemde hen. Dit deed hij in aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander, de minister van Defensie en de vele andere genodigden. Onder hen een SMC-delegatie van vier man met echtgenote. De Ridderzaal was vol en volgde een geanimeerd programma met andere toespraken, optredens en muzikale momenten. Het geheel verplaatste zich tegen 11.30 uur naar de gereserveerde stoelen op het al druk bezette Binnenhof. Daar was de uitreiking van de herinneringsmedaille aan actieve veteranen – ook aan KMar-personeel – vanwege hun deelname aan internationale missies. Onder de medaille-opspelders bevond zich ook een SMC’er. Speciale aandacht kreeg Mezak Bekarbessy (91), een Molukse oorlogsveteraan, die eregast was bij deze Veteranendag. Zie ook het speciale artikel over hem op deze website van 30 juni 2018.

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd

 

Defilé 
Om 13.15 uur begon het defilé van 4000 veteranen en militairen op de Kneuterdijk. Dit ging gepaard met een fly-past van historische toestellen en moderne vliegtuigen van de Klu. De eenheden waren om 13.00 uur al vertrokken van het Malieveld. De paradecommandant meldde zich bij de Koning en één van zijn adjudanten was een SMC’er die zijn KMar-dienstplicht had vervuld in Nieuw-Guinea (1962). En nog een SMC’er, opgenomen in de banierwacht van het Veteranen Platform voorop in de stoet aan defilanten. Toen de eersten terug kwamen op het Malieveld stond het SMC-detachement (26 man) alweer enige tijd in de wachtrij. Uiteindelijk mochten zij als 4e krijgsmachtdeel ook aansluiten achter het Trompetterkorps KMar. Nog geen 100 m. verderop werden de SMC’ers ingesloten door een KMar-voertuig Amarok en een KMar-pantserwagen. Daarna volgden de KMar-detachementen OTCKMar en en LTC (Landelijk Tactisch Commando). Aangekomen bij de Koning zong het trompetterkorps uit volle borst het Wapenlied. Langs de route overal flink applaus van het publiek (ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar) en op tweetal punten werd er door de organisatie ook water aangeboden. Het SMC-detachement kende in de slotfase een uitvaller vanwege de warmte. Hij bleek weer snel opgeknapt door het ambulance-personeel.

Afbeelding verwijderd

Slot
Na het defilé eerst zo’n gele jongen naar binnen gewerkt, later ook nog een nassi-maaltijd. Alle anderen verzamelden zich weer in de C-tent, ook zij die in de Ridderzaal/Binnenhof of op de tribune langs de route hadden gezeten. Eén SMC’er ontbrak nog: de oud-dienstplichtige KMar met zijn Jeep Nekaf in KMar outfit die in de stoet had mee gereden. Bij het Plaza Theater kon men genieten van diverse optredens. De horeca deed goede zaken. Om 17.30 uur was de Nederlandse Veteranendag weer ten einde. Het bleef er nog lang druk op het Malieveld. Het uitstekende weer was er ook naar. De treinreis naar huis was ook heel wat rustiger dan in de ochtend. Dank ook aan het SMC-coördinatieteam: Cees van Ingen en Willem le Rütte, alsook aan commandant Stan Klijnhout en banierdrager Jaap Gatsma. 

Voor een foto-impresse zie SMC-albun : veteranendag en veteranendag 2

Foto's : Joop Blanken, Th.H Wielens, Cees van Ingen, Frans Meijer, VI

Frans Meijer/SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief