'Locatie nieuwe marinierskazerne Vlissingen ernstig vervuild'

Gepubliceerd op: 10-7-2018

De locatie van de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen is ernstig vervuild. In de grond zijn zware metalen, giftige stoffen en asbest gevonden, staat in rapporten van Defensie, melden EenVandaag en Follow the Money, die de stukken in handen hebben.

Afbeelding verwijderdLegervoertuigen bij de kazerne in Doorn ANP

Volgens de media gaat het om vertrouwelijke stukken, maar een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat dat onzin is. Volgens hem is de informatie al sinds 2012 voor iedereen openbaar. Ook al in 2016 informeerde de toenmalige minister de Tweede Kamer middels een Kamerbrief. Hij bevestigt dat drie hectare grond inmiddels wordt gesaneerd, maar dat dat losstaat van de geplande verhuizing van de marinierskazerne.

In de documenten staat dat chemiereuzen, mijnbouwbedrijven en aluminiumproducenten jarenlang op het terrein hun afval hebben gestort. "Je praat dan over stortplaatsen waar in de jaren 60 en 70 alles is neergegooid wat God verboden heeft", zegt EenVandaag-verslaggever Kimo Demoed in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

De schadelijke stoffen liggen enkele tientallen centimeters onder de grond. Zolang er niet wordt gegraven is er geen gezondheidsrisico, maar wel zodra er graafwerkzaamheden worden uitgevoerd. Daarna is het volgens toxicologen gevaarlijk om met de grond in contact te komen. Ook zijn er niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen.

Geheim gehouden
Dat er onder meer koper, lood en cyanide in de grond zit, blijkt uit bodemonderzoek dat pas is gedaan na het besluit van het ministerie in 2012 om de mariniers te verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Defensie en de provincie Zeeland wisten van de zware vervuiling, maar meldden dat niet aan de Tweede Kamer, de vakbonden en het Korps Mariniers, melden EenVandaag en Follow the Money.

De beslissing van minister Hillen ging destijds gepaard met de belofte van de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen om het terrein bouwrijp op te leveren. Omdat de grond zo vervuild is, moet die gesaneerd worden.

De provincie en de gemeente schuiven vanwege financiële problemen de kosten daarvoor door naar Defensie. Het ministerie is daardoor volgens Follow the Money miljoenen meer kwijt om het terrein gereed te maken.

Provincie ontkent
De provincie Zeeland kan zich niet vinden in het verhaal van EenVandaag en Follow the Money. "De suggestie dat er zaken zijn achtergehouden is pertinent onwaar", zegt de provincie tegen de NOS. Zeeland zegt dat een stuk grond inderdaad verontreinigd is, maar dat grote delen van het plangebied gewoon schoon zijn.

Ook wordt ontkend dat de vervuiling geheim is gehouden. "Ten tijde van het besluit in 2012 was de bodemverontreiniging al bekend en met Defensie gedeeld, evenals andere beperkingen, waaronder niet-gesprongen explosieven." De provincie verwijst naar het Rapport Werkgroep Marinierskazerne, dat in maart 2012 met de Tweede Kamer is gedeeld. Verder stelt Zeeland op basis van onderzoek uit 2014 dat de bodemverontreiniging geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Lastige verhuizing
De mogelijke bodemvervuiling van het terrein in Vlissingen is het volgende pijnpunt in de verhuizing. Eerder dit jaar bleek dat 85 procent van de mariniers dreigt op te stappen als de verhuizing in 2022 wordt doorgezet. Dat komt onder meer doordat veel mariniers dan veel verder weg van hun gezin wonen.

'Zaakje stinkt'
D66, PVV en PvdA willen dat staatssecretaris Visser zo snel mogelijk opheldering geeft over de mogelijke vervuiling."Dit zaakje stinkt", schrijft PvdA-Kamerlid Kerstens in een tweet. Hij wil weten welk gevaar de mariniers lopen en "wat dit zegt over een organisatie die z'n medewerkers bijvoorbeeld ook willens en wetens jarenlang met het gevaarlijke chroom-6 liet werken".

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief