Korea

Gepubliceerd op: 2-8-2018

Veteranen uit de Korea-oorlog vragen premier Mark Rutte zich in te spannen om de stoffelijke resten van achtergebleven en vermiste Nederlandse soldaten terug te krijgen.

Afbeelding verwijderdPortret van Tijs Deegmulder 1928 - 1951. Geboren in Amsterdam overleden in Chiam Ni Korea. Hij is één van de Nederlanders die sneuvelde tijdens de Korea Oorlog en wiens lichaam in Korea achterbleef. © Oorlogsgraven stichting

Nu Noord-Korea de resten van 55 Amerikaanse soldaten heeft overhandigd aan de Verenigde Staten, hoopt de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) dat ook vijf verdwenen Nederlanders 65 jaar na dato een fatsoenlijk afscheid kunnen krijgen. ,,We hebben goede hoop dat zij kunnen worden begraven bij hun maten op de militaire begraafplaats in het Zuid-Koreaanse Busan'', zegt Paul Gommers, voorzitter van de VOKS.

Het gaat om de resten van vijf Nederlandse militairen. Drie zijn er vermist in de strijd: sergeant Cornelis van der Snepscheut en de soldaten Johannes Moonen en Johannes Knaap. Het gesneuvelde lichaam van soldaat Tijs Deegmulder bleef achter op het slagveld bij een aanval op 22 december 1951 op de zogeheten Silver Star Hill. En soldaat Franciscus Lamberti werd gevangen genomen door de Noord-Koreanen en is gestorven in gevangenschap.

Eindelijk afscheid
Pas dan kan hun familie op waardige wijze eindelijk afscheid nemen van hun dierbare

Paul Gommers
In de brief wordt Rutte opgeroepen om op politiek en diplomatiek niveau contact te zoeken met het regime in Pyongyang om de overschotten van de vijf vrij te geven. ,,Pas dan kan hun familie op waardige wijze eindelijk afscheid nemen van hun dierbare'', zegt Gommers.

Het verzoek van de veteranen is ook gestuurd naar de ambassadeurs van de Verenigde Staten en die van Zuid-Korea. Nu er sprake lijkt van een dooi in de relatie tussen het Westen en Noord-Korea, zien de veteranen hun kans schoon. In april dit jaar verklaarden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dat ze het conflict tussen hun beide landen willen beëindigen. Vorige week gaf Noord-Korea de stoffelijke overschotten van vermoedelijk 55 Amerikaanse militairen vrij. Vandaag vindt er een afscheidsceremonie plaats. De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea zal daar ook een krans leggen.

Rutte laat weten ,,heel veel begrip te hebben voor de wens van de Korea-veteranen'' en dat een van zijn adviseurs de briefschrijvers binnenkort zal uitnodigen voor een gesprek. Hij tekent daarbij wel aan dat het terughalen van de resten ,,waarschijnlijk niet eenvoudig te realiseren is''.

Stinkende best
Overigens bevinden zich in Noord-Korea naar schatting nog zo’n 5000 stoffelijke overschotten van Amerikaanse militairen. Gommers – zelf zoon van een Korea-veteraan - realiseert zich dat er weinig aandacht zal zijn voor die van de vijf Nederlandse militairen. ,,Daarom dat we dit ook onder de aandacht van de Amerikanen brengen. Onze jongens hebben daar hun stinkende best gedaan. Ze waren ingedeeld bij de Amerikaanse 2e infanteriedivisie en vochten in Amerikaanse uniformen. Het kan dus best zijn dat er onder de 55 nu vrijgegeven resten ook resten van een van onze jongens zit. Misschien is dat nog met dna-onderzoek te achterhalen.''

In totaal vochten er in de Korea-oorlog tussen 1950 en 1953 4748 Nederlanders mee. Van hen lieten er 122 het leven. De oorlog ontstond toen het communistische Noord-Korea onverwachts Zuid-Korea binnenviel en grotendeels veroverde. Een VN-troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten greep daarop in. Hoewel er in 1953 een wapenstilstand is getekend, is de vrede nooit getekend.

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief