Defensie heeft alle advocaatkosten voor Marco Kroon betaald

Gepubliceerd op: 16-8-2018

Het ministerie van Defensie heeft alle advocaatkosten van Marco Kroon vergoed. De militair, die in 2009 de Willems-Orde ontving, stond in 2010 terecht voor verboden wapen- en drugsbezit.

Afbeelding verwijderdDoor alle kosten van Kroon te vergoeden heeft het departement afgeweken van zijn eigen regels voor dergelijke kwesties, bevestigt Defensie na berichtgeving van De Telegraaf.

Normaal gesproken worden advocaatkosten alleen vergoed als het een kwestie betreft die zich tijdens het uitvoeren van de dienst afspeelde.

Bij Kroon is hiervan afgeweken. Door toekenning van de hoogste militaire onderscheiding is Kroon "ondanks zichzelf" een bekend persoon geworden, met alle publicitaire gevolgen van dien, zo legt een woordvoerder uit. Daarom is besloten in dit geval van de regels af te wijken.

Kroon werd veroordeeld voor wapenbezit, maar niet voor drugsbezit.

Geen aanknopingspunten voor geweldsincident
Eerder dit jaar deed het OM onderzoek naar een geweldsincident in Afghanistan waarbij Kroon naar eigen zeggen betrokken was. Het OM vond "geen aanknopingspunten" die zijn verhaal bevestigden en legde het onderzoek voorlopig stil, zonder het helemaal af te sluiten.

In beide zaken werden de advocaatkosten vergoed. In totaal gaat het om een kleine 3 ton.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief