Nederlandse militairen vechten vanuit Jordaanse woestijn door tegen IS

Gepubliceerd op: 29-8-2018

Geluwde strijd IS nog niet gestreden

Zo’n negen keer per week komt het werk van 150 Nederlandse militairen die in de bloedhete Jordaanse woestijn wonen en werken samen. Dan stijgen vanaf de luchtmachtbasis Al Azraq F-16’s op om te patrouilleren boven IS-gebied. Het is deelname aan een strijd die is geluwd, maar nog niet gestreden.

Afbeelding verwijderdDe strijd tegen IS wordt gevoerd vanaf de multinationale basis in Jordanië. foto defensie 

Dat het nog niet klaar is met het gevecht tegen het kalifaat valt op de multinationale basis, van waar ook Duitse, Jordaanse, en Amerikaanse toestellen opereren, goed te zien. Naast de startbaan is niet alleen een imposante vloot jachttoestellen opgesteld. Er is ook een groot aantal onbemande vliegtuigen: Amerikaanse Reapers. Hetzelfde type waarvan Nederland er vier heeft aangeschaft. De US Airforce zet alleen een bewapende variant in boven IS-gebied.

Tegen het vallen van de avond rijdt een Amerikaanse jeep met een aanhanger zo groot als een uit de kluiten gewassen vouwwagen vol bommen richting de hangars van de F-16’s. De projectielen zijn ter plekke in elkaar gezet. De Nederlandse F-16’s staan in hun schaduwtenten tot de tanden gewapend klaar voor actie.

Ander strijdtoneel
De Nederlanders waren een jaar weg uit Jordanië. Belgische collega’s namen de honneurs waar. De luchtmacht gebruikte 2017 om versleten materieel op orde en piloten terug op het vereiste trainingsniveau te krijgen. Toen de F-16’s begin dit jaar terugkeerden, troffen ze een ander strijdtoneel aan. Eentje waarop IS grote klappen heeft gekregen en ingrijpend aan terrein heeft ingeboet. Maar nog niet is verslagen.

Lees meer op de website van de telegraaf.nl

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief