Grote Defensie-oefening Falcon Autumn in midden-, oost- en noord-Nederland

Gepubliceerd op: 7-9-2018

Persbericht van de Koninklijke Luchtmacht:
Defensie oefent van 17 september tot en met 12 oktober met diverse luchtmobiele grondeenheden, 16 helikopters, een C-130 transportvliegtuig, een Duits C-160 transportvliegtuig, twee Belgische F16 jachtvliegtuigen en twee Duitse Tornado gevechtsvliegtuigen in het midden, oosten en noorden van Nederland. Tijdens de jaarlijkse oefening Falcon Atumn wordt ook gebruik gemaakt van civiel grondgebied en vaak over bewoond gebied gevlogen.

Het programma start woensdag 26 september en duurt tot 10 oktober. Falcon Autumn wordt uitgevoerd door 11 Air Manoeuvre Brigade. Dat is een samenwerkingsverband tussen 11 Luchtmobiele Brigade (Koninklijke Landmacht), het Defensie Helikopter Commando en 336 Squadron (Koninklijke Luchtmacht). Grondeenheden van de luchtmobiele brigade – inclusief Duitse militairen van de partnereenheid Division Schnelle Kräfte – voeren tijdens Falcon Autumn diverse tactische opdrachten uit, ondersteund met transport- en gevechtshelikopters en enkele jachtvliegtuigen. De geïntegreerde lucht – en grondsamenwerking wordt hiermee getraind. MLT Deelen is de vaste uitvalsbasis voor alle oefenacties naar verschillende oefengebieden in Nederland.

Afbeelding verwijderd
2-f-16s-boven-groen-landschap

Voor Falcon Autumn 2018 is MLT Deelen geopend voor militair vliegverkeer van 8.00 uur tot en met 23.00 uur. Op 2, 3, 4 en 8 oktober betreft het een openstelling tot 24.00 uur. Er wordt uitsluitend op doordeweekse dagen gevlogen. Falcon Autumn vindt plaats in de volgende gebieden: omgeving Deelen, de Veluwe, Assen, Twente, Terwolde, Coevorden, Vlasakkers en Leusderheide, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp Marnewaard en provincie Groningen.

Trainen
Militaire eenheden trainen zoveel mogelijk in samenstellingen waarmee zij ook tijdens missies optreden, dus ook als lucht- en landmacht samen (joint) en met internationale partners (combined). Falcon Autumn is de grootste jaarlijkse joint en combined oefening in Nederland. Naast de vaste oefenterreinen gebruikt Defensie ook graag civiele gebieden, om zoveel mogelijk reële scenario’s te kunnen simuleren.

Om veilig te kunnen opereren in een missiegebied trainen helikopterbemanningen van Defensie het hele jaar door. Een deel van hun training vindt plaats in simulatoren. Een deel zal echter altijd in de praktijk beoefend moeten worden. Het doel van deze trainingen is vliegers van de Apache, Cougar en Chinook helikopters 'onder hoge dreiging' voor te bereiden op een professionele inzet tijdens missies en operaties in binnen- en buitenland. Om operaties goed te volbrengen, is het noodzakelijk het vliegen op lage hoogte te beoefenen. Ook het uitvoeren van gezamenlijke missies in het donker wordt getraind. Hierdoor speelt een aantal scenario’s zich in de avonduren af.

Klachten
Wij bereiden onze militaire oefeningen zorgvuldig voor en proberen, indien mogelijk, onze vliegbewegingen zoveel als mogelijk te spreiden over de diverse oefengebieden in Nederland. Ook nemen we deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor de leefomgeving te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Via het twitteraccount van het Defensie Helikopter Commando (@dhcluchtmacht) wordt de omgeving met betrekking tot vliegbewegingen van de meest recente informatie en eventuele onvoorziene wijzigingen voorzien. Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.

Bron : tubbergen.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief