Nederland: geen groot Europees hoofdkwartier

Gepubliceerd op: 9-9-2018

Nederland is geen voorstander van een nieuw groot Europees operationeel hoofdkwartier voor militaire missies. Dat verklaarde minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag op de informele EU-vergadering voor defensieministers in Wenen. 

Afbeelding verwijderd

Groepsfoto defensieministers

Sinds juni 2017 heeft de EU de Military Planning and Conduct Capability (MPCC). Deze 40-koppige staf plant militaire trainingsmissies van de EU en stuurt deze aan. Enkele EU-landen willen de MPCC uitbreiden tot een groot Europees hoofdkwartier. Nederland is wel voorstander van verdere ontwikkeling van de staf. Hiermee kan de EU namelijk ook kleine missies uitvoeren, zoals anti-piraterij-operaties. Nederland vindt echter niet dat de MPCC zich moet bezighouden met de dagelijkse operationele aansturing. Daarom is een groot hoofdkwartier niet noodzakelijk.

Compact en functioneel
Bijleveld: “Er is behoefte aan een compacte en functionele MPCC. Door op strategisch niveau te opereren komen de kracht en de geïntegreerde EU-benadering het beste tot hun recht.” Dit voorkomt ook de bouw van een kostbare, nieuwe structuur, waarover de NAVO al beschikt. 

De ministers spraken ook over de Permanent Gestructureerde Defensie Samenwerking (PESCO) in de EU. Nederland is initiatiefnemer van het project ter verbetering van de militaire mobiliteit. Bijleveld wil dat de EU nu serieuze vooruitgang gaat boeken. “We moeten niet verzanden in overbodige bureaucratie, maar we moeten nu vooral gaan doen.”

Resultaatgericht
De minister gaf aan dat de EU snel moet besluiten welke niet EU-lidstaten zij bij PESCO-projecten gaat betrekken. Nederland staat pragmatisch tegenover landen als Canada, Noorwegen,  het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Nederland wil resultaat boeken en deze landen kunnen belangrijke bijdragen leveren in de vorm van expertise, geld of capaciteiten. Ook worden dubbelingen voorkomen, bijvoorbeeld binnen NAVO-verband.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief