Overlevende Japanse zeetransporten presenteert zijn levensverhaal bij herdenking op Bronbeek

Gepubliceerd op: 11-9-2018

ARNHEM - Willem Punt, de laatste bekende overlevende van de beruchte Japans zeetransporten in de Tweede Wereldoorlog, heeft zijn verhaal opgetekend in een boek onder de titel 'Survivor'.  Jeanine Hennis-Plasschaert, oud-minister van Defensie en speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, reikte zaterdag het eerste exemplaar van het boek uit aan Punt.

Afbeelding verwijderdWillem Punt geniet van een toespraak op Bronbeek, in gezelschap van oud-minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. © STIWOT, Arjan Vrieze

Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de zeetransporten op landgoed Bronbeek in Arnhem, in aanwezigheid van twee andere overlevenden. Ook Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer was bij de plechtigheid. 

Hennis-Plasschaert kende het verhaal van Punt al van eerdere herdenkingen. Een uitgebreide fotoreportage van de plechtigheid dit jaar is terug te vinden op de website Traces of War.

Het door Nicola Meinders opgetekende levensverhaal schetst hoe Punt op 15-jarige leeftijd terecht kwam in de koopvaardij in Nederlands Indië. De Japanners zetten hem en duizenden anderen op transport naar hun gevangenenkampen in Zuidoost Azië. Hij kwam terecht op het vrachtschip Junyo Maru, dat werd getorpedeerd door de Britse onderzeeër HMS Tradewind. 

Bij elkaar 5620 mensen kwamen om. ,,De meeste mensen weten niets van deze tragedie’’, vertelt Arnhemmer Laurens van Aggelen, uitgever van het boek. ,,En dat terwijl er meer dan vier keer zoveel slachtoffers vielen dan bij de scheepsramp met de Titanic.’’

Lees meer op de website van de Gelderlander

Bron : degelderlander

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief