Defensiemusea breiden toegankelijkheid websites uit met Readspeaker

Gepubliceerd op: 12-9-2018

Afgelopen week was het de Week van de Alfabetisering, waarin aandacht gevraagd wordt voor laaggeletterdheid. De vier Defensiemusea van Nederland (het Nationaal Militair Museum, het Marinemuseum, het Mariniersmuseum en het Marechausseemuseum) hebben toegankelijkheid hoog in het vaandel staan en breiden daarom hun websites uit met een zogenaamde Readspeaker.

Laaggeletterdheid
In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Vaak hebben ze daardoor problemen met digitale vaardigheden. Zij lopen dan ook tegen veel problemen aan. Denk aan solliciteren, de administratie bijhouden, kinderen voorlezen. Maar ook simpelweg informatie verzamelen zoals over dagjes uit. Om aandacht te vragen voor deze problematiek organiseert de Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Een mooi moment om de websites van onze musea uit te rusten met de Readspeaker.

Over readspeaker
Een inclusieve samenleving vraagt om toegankelijke websites. De Readspeaker zorgt ervoor dat online content wordt omgezet in spraak met levensechte stemmen. Zo komt de informatie binnen handbereik voor een grotere groep gebruikers. Niet alleen laaggeletterden, maar ook mensen met een visuele beperking, leerproblemen, of mensen die liever luisteren dan lezen. Waar je ook bent en op ieder online apparaat kan de tekst van een pagina met een druk op de knop omgezet worden in geluid.

Koninklijke Defensiemusea
De Koninklijke Defensiemusea van Nederland zijn het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg, het Marinemuseum op Willemsoord in Den Helder, het Mariniersmuseum in hartje Rotterdam en het Marechausseemuseum in Oranjestad Buren. Musea voor jong en oud, toegankelijk voor iedereen.

Bron : emerce.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief