Overheid huurt in 2019 voor 100 miljoen euro aan extra personeel in voor Brexit

Gepubliceerd op: 21-9-2018

Dat de overheid zich goed voorbereidt op de Brexit blijkt wel uit de stukken van Prinsjesdag. In totaal wordt er voor 100 miljoen euro aan extra personeel ingezet om zelfs paraat te zijn voor een eventueel no-dealscenario.

Afbeelding verwijderd“Een eventuele harde Brexit met een no-dealscenario is nog niet uit het zicht”, aldus minister van Financiën Wobke Hoekstra (CDA) in de Miljoenennota. “Daarom bereidt het kabinet zich ook daarop voor. Het kabinet trekt 92 miljoen euro uit voor meer capaciteit bij de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij de introductie van een nieuwe grens tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk moeten deze organisaties meer goederen keuren en douaneformaliteiten uitvoeren. Het extra geld besteden de Douane en de NVWA vooral aan nieuw personeel om extra werk na de Brexit aan te kunnen. Ook andere organisaties bereiden zich hierop voor. Denk aan de Nationale Politie, de Koninklijke Marechaussee, het Openbaar Ministerie en de Immigratie en Naturalisatie Dienst.”

Het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste handelspartners voor Nederland. “Een goede handelsrelatie is van belang, omdat Nederland op dit moment ongeveer 3 procent van zijn bbp verdient aan de handel met het VK. Hoewel Nederlandse exporteurs op termijn andere afzetmarkten zullen vinden voor hun producten, is eerder geschat dat een ongunstige Brexit Nederland op de langere termijn 1 à 2 procent bbp kan kosten.”

Bron : welingelichtekringen.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief