Nazaten Colditz bijeen in Bronbeek

Gepubliceerd op: 10-10-2018

Op 10 oktober 2018 vindt in Museum Bronbeek in Arnhem voor het eerst na 73 jaar een unieke ontmoeting plaats van nazaten van de mannen die tijdens WO II gevangen zaten in Schloss Colditz (Oflag IV-c). Deze Colditzmiddag is in het kader van de nu in Museum Bronbeek lopende tentoonstelling ‘Katjongs in Colditz. Erewoordweigeraars en hun ontsnappingen 1940-1945’.

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd

1.    Vals stempel, dat met een aardappelschilmesje in Colditz door Diederik baron van Lynden is vervaardigd.
2.     Bijeenkomst tijdens de oorlog van echtgenotes van mannen die in Colditz gevangen zaten. De foto werd naar Colditz gestuurd.

Slechts een klein aantal van de Nederlandse beroepsmilitairen weigerde in 1940 de erewoordverklaring aan de Duitse bezetter te tekenen. Zij belandden als krijgsgevangenen in slot Colditz.

Een bijzondere figuur onder hen was de stoker 2de klas Wim de Lange, van alle niet-officieren de enige die had geweigerd te tekenen. Vanwege zijn technische vaardigheid speelde hij een belangrijke rol bij de vele ontsnappingspogingen; hoe langer de Duitsers hem vasthielden in Colditz, hoe meer ontsnappingen zijzelf in hun onwetendheid mogelijk maakten! Wim de Lange heeft zich destijds teleurgesteld van het militaire bedrijf afgekeerd en bleef altijd ongelukkig over het gebrek aan erkenning voor zijn verdiensten in oorlogstijd. Zijn medegevangenen hebben nog een hele actie op touw gezet om een onderscheiding voor hem los te krijgen, maar dat mocht tot op heden niet baten. 

Colditzganger was ook KMA-cadet Aak Hageman, die na de oorlog emigreerde naar de Verenigde Staten. Familie van hem komt speciaal over voor de Colditzmiddag. Bijzonder is dat onder hen zijn neef Peter Hageman is, wiens vader tijdens de oorlog gevangen zat in krijgsgevangenenkamp Changi in Singapore. Peter is geboren in Arnhem maar emigreerde op jonge leeftijd met zijn ouders naar de VS. Over Changi is juist nu een tentoonstelling in Museum Bronbeek te zien.

Nieuwe opgespoorde voorwerpen
Andere nakomelingen van de erewoordweigeraars die aanwezig zullen zijn, hebben onlangs voorwerpen in bruikleen gegeven om toe te voegen aan de tentoonstelling Katjongs in Colditz. Zo zijn nu de originele, door marineofficier Diederik baron van Lynden vervaardigde stempels te zien, die in Colditz werden gebruikt voor het vervalsen van identiteitspapieren. Van de familie van kapitein Frans Claassen ontving museum Bronbeek o.m. opmerkelijke foto's ‘van thuis’, die naar vader in gevangenschap werden gestuurd, zoals een foto van een bijeenkomst van de echtgenotes van de Colditzgevangenen. Alle nieuwe opgespoorde voorwerpen zijn op 10 oktober te zien.

Tentoonstelling
De tentoonstelling Katjongs in Colditz. Erewoordweigeraars en hun ontsnappingen 1940-1945 werd in opdracht van Museum Bronbeek samengesteld door Herman Keppy. Er zijn foto's, illustraties, originele documenten en voorwerpen te zien uit de collecties van Museum Bronbeek en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en uit particuliere collecties, waaronder die van verzamelaar Johan van Hoppe en de familie Goedkoop. De expositie is nog t/m 31 december 2018 te bezoeken.

Bron : defensie/bronbeek 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief