Hoogste baas defensie: problemen worden nu opgelost

Gepubliceerd op: 13-10-2018

DEN HAAG - De Commandant der Strijdkrachten (CDS) Rob Bauer ziet licht aan het einde tunnel als het gaat om de problemen bij defensie. De hoogste militair zegt tegelijkertijd te begrijpen dat een deel van zijn personeel bijzonder sceptisch is over het op orde krijgen van de organisatie.

Afbeelding verwijderdCommandant der Strijdkrachten Bauer

De generaal zei dit op een persbriefing vandaag in Den Haag. Hij reageerde op een recente lawine aan negatieve verhalen.

Die begon met onthullingen van De Telegraaf over militairen die zelf hun warme onderjassen, handschoenen en schoenen moeten halen bij de buitensportwinkel om zo voorbereid te zijn op een oefening in het ijskoude Noorwegen. Defensie gaf in eerste instantie aan, de duizend man niet op tijd te kunnen kleden.

Wat volgde, waren nog meer gelekte verhalen over kogelwerende vesten die over de garantiedatum heen zijn. Problemen met helmen en schietbanen waar personeel niet veilig kon werken vanwege een te hoge concentratie schadelijke stoffen in de lucht. De verhalen contrasteerden sterk met de topprioriteit die defensie sinds vorig jaar aan veilig werken zegt te besteden.

„Veiligheid staat continu op het netvlies”, herhaalde Bauer vandaag. „Veilig werken moet de norm zijn. Daartoe zijn we de afgelopen jaren alleen niet altijd in staat geweest. We hebben onvoldoende lerend vermogen gehad. Ik heb er vertrouwen in dat het nu wel gebeurt. Elke medewerker draagt daar aan bij. De commandanten gaan voorop.”

Wantrouwen
De generaal erkende op de bijeenkomst dat er veel intern wantrouwen is. Het afwijzen van het cao-onderhandelingsresultaat op 1 oktober door de vakbondsleden ziet hij als uiting daarvan. „Men gelooft niet dat wat voorligt een startpunt is. Ik trek me dat aan”, zegt de CDS. „Onze mensen zijn loyaal tot op het bot en verdienen daarvoor een fatsoenlijk salaris. Het overleg met de bonden moet opnieuw worden opgestart. Het is een zure appel waar we doorheen moeten.”

Defensie begint deze week met klachtenlijn
Tegenover deze negatieve ontwikkelingen ziet Bauer interne vooruitgang. Zo beginnen volgens hem de magazijnen bij de krijgsmacht substantieel voller te raken dan vorig jaar. „De leveringszekerheid is van 27 naar 80 procent gegaan”, stelt de topmilitair. Daarnaast zijn er volgens hem nu al meer nieuwe mensen geworven dan in heel 2017.

„Er moet schade worden hersteld die in 25 jaar van bezuinigingen is aangericht. Die kan pas na jaren worden weggewerkt. Defensie is in staat die omslag te maken. Ik zie de eerste tastbare resultaten en dat maakt dat ik licht aan het einde van de tunnel zie. Onze winkel is ondanks alle problemen open en draait op volle toeren.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief