AIVD en MIVD 10 jaar aan de slag in Unit Contraproliferatie

Gepubliceerd op: 17-10-2018

De Unit Contraproliferatie (UCP) van AIVD en MIVD bestaat vandaag 10 jaar. De UCP zet zich in om de verspreiding van massavernietigingswapens te voorkomen. Dat gebeurt door het verzamelen van inlichtingen, het delen van analyses daarover en door het geven van voorlichting aan bijvoorbeeld bedrijven.

Afbeelding verwijderdMet de informtie wordt voorkomen dat bedrijven mogelijk ongewild betrokken raken bij de productie van massavernietigingswapens. De UCP werkt samen met vele andere nationale en internationale partners.

De AIVD en de MIVD verzamelden tot 2008 al jaren los van elkaar inlichtingen over massavernietigingswapens in landen van zorg, zoals Noord-Korea, Pakistan en Syrië. Eind 2007 werd besloten de werkzaamheden van de beide diensten op het gebied van contraproliferatie samen te voegen en te intensiveren.

Geen luxe
De UCP is geen overbodige luxe, want Nederland beschikt over hoogwaardige technologie en kennis. De UCP voorkomt dat Nederland betrokken raakt bij de verspreidingsactiviteiten van andere landen. Het is belangrijk dat Nederland internationaal over een eigen informatiepositie beschikt en inzicht heeft in de grootte en ernst van de dreiging van massavernietigingswapens.

Blijvende dreiging van massavernietigingswapens
Inlichtingenonderzoek naar massavernietigingswapens is nog steeds nodig. Het richt zich niet alleen op de ontwikkeling ervan, maar ook op het verkrijgen van kennis en goederen die daarvoor zijn te gebruiken. De dreiging van massavernietigingswapens is met de jaren toegenomen en diverser geworden. Landen van zorg proberen massavernietigingswapens te ontwikkelen, te verfijnen en zelfs daadwerkelijk in te zetten.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief