Duits-Nederlands legerkorps klaar voor snelle reactiemacht NAVO

Gepubliceerd op: 29-11-2018

Het Duits-Nederlandse legerkorps (1GNC)  is geslaagd voor een commandopostoefening. Dit gebeurde in de buurt van Lillehammer tijdens Trident Juncture. Hiermee is de eenheid gecertificeerd als Land Component Command NATO Response Force (NRF) 2019.

Dit betekent dat 1GNC alle landeenheden mag aansturen als de NRF volgend jaar wordt geactiveerd. Daar valt ook de VJTF-brigade (flitsmacht) onder met daarin een bataljon van de landmacht (45 Pantserinfanteriebataljon).

Excellent
Tijdens de oefening stuurde 1GNC virtueel troepen aan. De uitkomst van hun acties werd door een computersysteem berekend. Zo werd een grootschalige operatie gesimuleerd tegen een gelijkwaardige tegenstander als de NAVO. Deze zogenoemde computer assisted exercise leverde 1GNC de eindbeoordeling ‘excellent’ op. Dit is de hoogste waardering die een NAVO-hoofdkwartier kan krijgen.

Afgelopen weekend vloog het meeste personeel van 1GNC weer terug naar Duitsland. Een deel blijft nog in Noorwegen om de terugverplaatsing van al het materieel te ondersteunen. De laatste deelnemers aan Trident Juncture 2018 zijn met de kerstdagen weer thuis.

Vanaf 1 januari 2019 staat 1GNC een jaar lang stand-by voor de NRF.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief