Militairen ondersteunen politie bij terreuroefening

Gepubliceerd op: 30-11-2018

Het schietterrein van de Harskamp stond deze week in het teken van terreur. In het militaire ‘oefenstadje’ Oostdorp speelde zich de grootschalige terreuroefening Samen Sterker af. Bewakingseenheden van de Nationale Politie en de Koninklijke Landmacht kregen dagelijks te maken met incidenten doorspekte scenario’s. Ook speciaal opgeleide reservisten van het Korps Nationale Reserve oefenden mee.

Afbeelding verwijderdPolitie en militairen houden een verdachte aan tijdens de terreuroefening.

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is reëel. Tijdens de eerste uren daarna of bij dreiging daarvan is samenwerking tussen verschillende diensten van levensbelang. Om snel en daadkrachtig te handelen, trokken politie en ‘hulptroepen’ van de landmacht gezamenlijk op. In totaal streefden ongeveer 400 man het doel na om samenwerking en geoefendheid tussen beide partijen te bevorderen. Daarbij werden werkwijzen, procedures en erntaken van Defensie. De ministeries van Justitie & Veiligheid en Defensie hebben afgesproken dat 9 pelotons op een afroeptijd van 6 uur klaarstaan om de Nationale Politie te ondersteunen bij Terrorisme Gevolg Bestrijding (TGB). Dit wordt uitgevoerd door de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers.

Bijdrage reservisten
Een deel van de militaire bijdrage aan Samen Sterker werd geleverd door 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade. Reservisten van de 3 bataljons van het Korps Nationale Reserve (Natres) vormden een ander deel. Het bijstaan van civiele autoriteiten bij crises en rampen hoort tot de kerntaken van Defensie. De ministeries van Justitie & Veiligheid en Defensie hebben afgesproken dat 9 pelotons op een afroeptijd van 6 uur klaarstaan om de Nationale Politie te ondersteunen bij Terrorisme Gevolg Bestrijding (TGB). Dit wordt uitgevoerd door de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers.

Alarmerings-app

Van den Brink: “De landmacht staat garant voor een paar honderd man ondersteuning binnen een paar uur “Dat wil je natuurlijk wel getraind hebben van tevoren.”

Onder voorbehoud van geschiktheid en beschikbaarheid wordt mogelijk ook personeel van de Natres voor deze taak gereed gesteld. In het afgelopen halfjaar selecteerde de Natres in dat kader al 300 leden. Ze zijn niet alleen bedoeld voor deze taak, maar ook voor trainingsweekenden met vertegenwoordigers van de politie. Verder wordt er samen gewerkt aan een alarmerings-app.

Bron : defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief