’Spion beschermen’

Gepubliceerd op: 11-12-2018

Nederlandse militairen namen van 2006 tot 2010 deel aan de NAVO-missie in Uruzgan.

Afbeelding verwijderdDEN HAAG „Mensen die zich hebben ingezet voor Nederland moeten we altijd beschermen.” Met die stelling reageert VVD-Kamerlid André Bosman op de onthullingen in De Telegraaf over de Afghaanse spion ’Ahmed’, alias De Baas, die in Uruzgan tal van aanslagen op Nederlandse militairen heeft voorkomen.

De voormalige medewerker van de Afghaanse inlichtingendienst vroeg in 1995 asiel aan in Nederland. Hij werd in 2006 geworven door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Tijdens de Nederlandse deelname aan de NAVO-missie in Uruzgan (2006-2010) onderhield hij een netwerk van informanten dat van grote waarde was voor de Nederlandse missie.

Na de missie werd De Baas bedankt voor zijn inzet, maar naar het beloofde Nederlandse paspoort kon hij fluiten. Leden van het Korps Commandotroepen bevestigen dat de man van onschatbare waarde was bij het voorkomen van aanslagen op Nederlanders. Correspondentie van de landsadvocaat bevestigt dat.

„Ik weet niet wat er is afgesproken, op welk niveau en met wie”, zegt Bosman. „Maar als het klopt dat hij na zijn diensten aan zijn lot is overgelaten, dan denk ik: jongens, dit kan toch niet waar zijn.” In de Tweede Kamer willen ook de PVV, D66, SP, GroenLinks en de PvdA opheldering over de zaak.

Uit publicaties blijkt dat Nederland tijdens de NAVO-missie heeft onderhandeld met de Taliban, terwijl dat officieel werd ontkend. Ook blijkt losgeld te zijn betaald om de Nederlandse hulpverlener Peter Oosterhuis vrij te krijgen.

Bron telegraaf/krant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief