Nederland neemt migranten op van omstreden schepen

Gepubliceerd op: 11-1-2019

DEN HAAG Nederland zwicht alsnog voor Europese druk om migranten op te nemen van twee omstreden hulpschepen. Het gaat om zes opvarenden. Staatssecretaris Harbers (Asiel) doet dat naar eigen zeggen om ’humanitaire redenen’.

Een van de schepen is de Sea-Watch 3, van een Duitse hulporganisatie. Tegen alle gedragscodes voor hulporganisaties in voer het recent uit om op de Middellandse Zee migranten op te pikken. Deze actie stuitte in Europa op felle kritiek. Het ophalen van migranten speelt mensensmokkelaars in de kaart, vinden veel lidstaten. Ondanks het verzet zette Sea Watch door en bracht 32 migranten aan boord. Bij een ander hulpschip, de Albrecht Penck, gaat het om zeventien mensen.

Afbeelding verwijderd

Aanvankelijk wilde niemand de opvarenden opnemen. Daardoor zaten de migranten al meer dan twee weken al dobberend vast op de schepen. Nederland is nu een van de acht landen die toch nog overstag zijn gegaan en de deuren voor de migranten openzetten. Via Malta komen ze naar Nederland.

’Verdedigbaar’
Staatssecretaris Harbers vindt zijn besluit verdedigbaar, laat hij weten. Hij benadrukt dat het opnemen van de zes migranten een eenmalige actie is en denkt dat Sea Watch zich daarom wel twee keer achter de oren zal krabben alvorens opnieuw uit te varen. „Of ik daarin echt fiducie heb? Dat weet ik niet. Het wordt moeilijker en moeilijker voor deze organisaties om mensen aan land te brengen. Dat zou waarschijnlijk genoeg moeten zijn om mensen niet aan boord te nemen”, aldus de VVD-bewindsman.

Daar denken de activisten zelf heel anders over. Sea Watch gaat gewoon door met nieuwe reddingsacties, kondigde de organisatie aan. Dat de opvarenden de afgelopen weken niet aan land mochten worden gezet, staat volgens de van oorsprong Duitse activisten gelijk aan ’gijzeling door de Europese Unie’.

In werkelijkheid zijn Italië en Malta de organisatie beu, omdat deze in hun ogen mensensmokkel aanjaagt. Tekenend is dat de migranten die nu naar Nederland komen, volgens Haagse insiders vlak voor de Libische kust zijn opgepikt, nog binnen de zeewatergrens van het land.

PVV’er Sietse Fritsma noemt het besluit van Harbers ’gekkenwerk’. „Nederland maakt zich hiermee een verlengstuk van mensensmokkel en dat is diep triest”, vindt hij. Het Kamerlid vreest dat het besluit een aanzuigende werking zal hebben.

Onzeker is nog of de zes migranten die naar Nederland komen de vluchtelingenstatus zullen krijgen. Dat ligt aan hun nationaliteit. Veel opvarenden zijn afkomstig uit veilige landen, en hebben dan meestal geen recht op asiel.

Hoewel Harbers dus stelt dat het nu om een ’eenmalige actie’ gaat, nam hij in de zomer ook al migranten op vanuit Malta. Toen hielp hij het eiland uit de brand dat het hulpschip ’Lifeline’ liet aanmeren. Dat had 224 migranten aan boord. Harbers stelde toen dat Nederland maximaal twintig reeds erkende vluchtelingen van Malta zou overnemen, zodat de migranten van de Lifeline op het eiland zelf konden worden opgevangen. Ook toen sprak de staatssecretaris van een ’eenmalige actie’.

Bron : telegraaf/krant 10/1

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief