Scania levert eerste zware Gryphus trucks aan Defensie

Gepubliceerd op: 16-1-2019

Totale order levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie.

Afbeelding verwijderd
Scania levert eerste zware Gryphus trucks aan Defensie

Op 18 december 2018 werden, in het bijzijn van Minister van Defensie Ank Bijleveld, bij Scania Production Zwolle de eerste Scania Gryphus trucks afgeleverd aan het Ministerie van Defensie. De sleutels van de eerste voertuigen werden door Managing Director van Scania Nederland Janko van der Baan, uitgereikt aan Vice-Admiraal Arie-Jan de Waard, Directeur Defensie Materieel Organisatie. De komende drie jaar worden de ruim 2.000 trucks uitgeleverd aan Defensie. Daarmee krijgt het Nederlandse leger niet alleen de beschikking over een moderne, betrouwbare en comfortabele truck, maar ook een voertuig dat zich op het gebied van duurzaamheid kan onderscheiden.

De trucks gaan voor de komende decennia de nieuwe logistieke ruggengraat vormen van de Nederlandse strijdkrachten.

Scania en Defensie gaan ook de komende 10 jaar gezamenlijk het onderhoud van de trucks verzorgen. Daarvoor werd vorig jaar een contract getekend op basis van performance based service. Dat wil onder andere zeggen dat de trucks worden onderhouden in zowel werkplaatsen van Scania als Defensie. Ook worden de komende jaren defensiemonteurs opgeleid door Scania zodat met name tijdens internationale oefeningen en missies de inzetbaarheid van de trucks gegarandeerd kan worden.

De voertuigen worden geleverd in het kader van de Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen en omvat 2-, 3- en 4-assige All Wheel Drive trucks met laadvermogens van 5 en 10 ton of als trekkers voor zeer uiteenlopende toepassingen. De basis van de voertuigen wordt gevorm door het zeer brede modulaire concept van Scania. De voertuigen zullen aanvullend worden voorzien van de nodige bijzondere equipment. De order omvat tevens de levering van 185 gepantserde wisselcabines. Bij inzet van de voertuigen in risicovolle gebieden kunnen de cabines gemonteerd worden om de militaire chauffeurs te beschermen tegen zowel projectielen, landmijnen als bermbommen. De Scania Gryphus zal bij alle krijgsmachtdelen binnen Defensie worden ingezet. Bij Scania Production Zwolle vindt zowel de productie van de basischassis als de afmontage met de specialistische opbouw plaats. Hierdoor levert de order zowel bij de fabriek in Zwolle als bij de toeleveranciers een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid.

Managing Director Scania Nederland Janko van der Baan schetst het belang van deze order: "Zowel bij Scania Production Zwolle als bij de Nederlandse dealerorganisatie zal de werkgelegenheid dankzij deze order flink groeien. Wij zijn nu al gestart met de werving van extra monteurs om richting defensie de inzetbaarheid van de nieuwe trucks te kunnen garanderen. In deze krappe arbeidsmarkt valt dat nog niet mee, maar ik ben ervan overtuigd dat de aantrekkingskracht van deze stoere All Wheel Drive trucks ons extra zal helpen. Onze hele organisatie is er trots op om deze voertuigen aan ons leger te mogen leveren en om ze te mogen onderhouden."

De nieuwe Gryphus zal gefaseerd de bestaande 4- en 10-tonner vloot gaan vervangen. De leveringen zullen doorlopen tot 2022. De eerste voertuigen die instromen zijn bedoeld om de chauffeurs een intensieve gebruikerstraining te geven bij de Defensie rijschool in Oirschot. Hiervoor zijn trainers van Scania Driver Services reeds gestart om in nauwe samenwerking met Defensie een train-the-trainer programma op te zetten om de chauffeurs de meest efficiënte rijstijl aan te leren. De impact van de chauffeur op de prestaties van de truck wegen zwaar mee en kunnen met de correcte rijstijl resulteren in een flinke verlaging van het brandstofverbruik; en daarmee de CO2uitstoot. Het feit dat de voertuigen al volledig zijn voorbereid op het gebruik van hernieuwbare biobrandstoffen betekent dat richting de toekomst een verdere verduurzaming mogelijk is.

Bron : transport.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief