NAVO vreest nog voor vertrek VS

Gepubliceerd op: 16-1-2019

BRUSSEL - Een Amerikaans vertrek uit de NAVO blijft als een donderwolk boven het bondgenootschap hangen. President Trump heeft vorig jaar meerdere keren geopperd dat zijn land de NAVO moet verlaten.

Afbeelding verwijderdPresident Trump wijst wel vaker met een boze vinger naar de ’uitvreters’ van de NAVO die niet genoeg voor defensie betalen. @BLOOMBERG

Dat meldde The New York Times op basis van gesprekken met ingewijden uit de Amerikaanse regering. Als Trump daadwerkelijk zoiets zou besluiten dan kan het Congres dit nog blokkeren, maar de diplomatieke schade zou enorm zijn. Een NAVO zonder de Amerikaanse slagkracht is niet goed voorstelbaar. Het zou waarschijnlijk het einde van het bondgenootschap betekenen.

Heikele kwestie
In Brussel op het hoofdkwartier van de organisatie is de vrees dat Trump ieder moment de heikele kwestie weer kan aanzwengelen. Voor einde van dit jaar is een ontmoeting op leidersniveau voorzien, iets waar nu al met vrees naar wordt uitgekeken.

Dat is niet zonder reden, aangezien de NAVO-top van vorige zomer uitliep op een fiasco, waarbij Trump tekeer ging tegen de Amerikaanse bondgenoten, bondskanselier Merkel voorop. Bekend was al dat hij toen dreigde alleen verder te gaan. Naar nu blijkt heeft hij een dergelijk dreigement binnenskamers veel vaker geuit.

Langzaam
De Republikein vindt dat andere landen meer moeten spenderen aan hun defensies. Ondanks dat de budgetten opgekrikt worden vindt hij het allemaal veel te langzaam gaan.

Daar komt nog eens bij dat hij een afkeer heeft van multilaterale organisaties. Niet alleen de VN en de EU, óók de NAVO, kan op zijn minachting rekenen. Als presidentskandidaat joeg hij de Oost-Europeanen in de gordijnen door te stellen dat zij niet langer op Amerikaanse hulp hoeven te rekenen als zij worden aangevallen, als zij niet minstens 2 procent van hun bbp (de NAVO-norm) aan defensie spenderen.

Ongemakkelijk
Later kwam hij daar op terug, maar de relatie blijft ongemakkelijk. Trumps onberekenbaarheid en lauwe belangstelling voor de NAVO zorgt voor een permanente staat van ongemak. Daar komt bij dat defensieminister James Mattis en stafchef John Kelly zijn vertrokken. Vooral Mattis, die een hoge positie bij de NAVO bekleedde, stond bekend als een warm voorstander van de Verdragsorganisatie. Maar ook Kelly, net als Mattis een generaal, deed achter de schermen een duit in het zakje.

Zoete broodjes bakken
Het nieuws over Trumps opmerkingen over de NAVO voedt speculaties over een mogelijke pro-Russische agenda van Trump, die na de desastreuze NAVO-top van juli een paar dagen later zoete broodjes stond te bakken met president Poetin in Helsinki.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief