Hoogste militair VS benoemd tot commandeur Orde Oranje-Nassau

Gepubliceerd op: 19-1-2019

De hoogste militair van de Amerikaanse krijgsmacht generaal Joe Dunford is vandaag benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Hij kreeg de hoge onderscheiding uit handen van minister Ank Bijleveld-Schouten. Dat gebeurde in het ministerie.

Afbeelding verwijderd
v.l.n.r.: Minister Bijleveld, generaal Joe Dunford en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer

Dunford kreeg de onderscheiding "voor zijn uitmuntende en van onschatbare waarde zijnde verdiensten voor de internationale vrede en veiligheid." De generaal speelde en speelt een verenigende en inspirerende rol binnen diverse internationale coalities zoals ISAF en de anti-ISIS-coalitie. Ook staat hij constructief en positief ten aanzien van de Nederlandse strijdkrachten.

Oefeningen en uitwisselingsprogramma's
"U bent boven alles een verbinder", aldus minister Bijleveld en citeerde daarbij de Nederlandse ambassadeur in de VS. "U bent een subtiel pleitbezorger voor Nederland met als resultaat dat we in verschillende internationale fora worden gehoord."

Toen Dunford commandant was van het US Marine Corps zette hij zich in voor samenwerking met de korpsen mariniers van Groot-Brittannië en Nederland. "Dat resulteerde in gezamenlijke oefeningen, uitwisselingsprogramma's voor personeel en het delen van kennis en ervaringen", zei Bijleveld. Onder Amerikaanse leiding vinden de zogenoemde Tri Marine Corps Staff Talks plaats. Dit zijn jaarlijkse stafbesprekingen op generaalsniveau tussen de Amerikaanse, Britse en Nederlandse korpsen om aan de bestaande samenwerking optimaal invulling te geven.

Anti-ISIS-coalitie
Dunford nam in 2014 het initiatief voor de anti-ISIS-coalitie, waaraan inmiddels 80 landen deelnemen. Bijleveld: "U betrok er ook civiele instellingen bij, omdat u erin gelooft dat er meer nodig is dan alleen een militaire oplossing. Het betekent dat ISIS effectief kon worden bevochten. Het resultaat was het countering violent extremist organisations Framework. Zonder uw persoonlijke steun en toegewijde harde werk was dit nooit mogelijk geweest. Het is mijn hoop dat het militaire netwerk in de komende jaren nog veel profijt oplevert."

Met het toekennen van de hoge onderscheiding onderstreept Nederland het belang dat zij hecht aan de transatlantische band en de relaties met de Verenigde Staten.

Bijzonder bezoek
Dunford was in Nederland voor een werkbezoek. Een bijzonderheid, want het is een zeldzaamheid dat de hoogste militair van de Verenigde Staten Nederland aandoet. Na de officiële ontvangst op het Binnenhof en de uitreiking van de onderscheiding volgde een rondetafelgesprek tussen Bauer en Dunford en hun delegaties.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief