Vreemd gebruik van Westerbork doet pijn

Gepubliceerd op: 20-1-2019

AMSTERDAM - Met verbijstering is vanuit de Joodse gemeenschap gereageerd op de locatie waar dit jaar de start van de Nacht van de Vluchteling moet plaatshebben: in Kamp Westerbork, dat in de Tweede Wereldoorlog als doorgangskamp diende.

Afbeelding verwijderd
Het monument voor de slachtoffers van de Holocaust in Kamp Westerbork ANP

Vertegenwoordigers uit de gemeenschap vinden het schokkend dat de grootste genocide uit de moderne wereldgeschiedenis wordt gebruikt voor een sponsorloop waar geld mee moet worden opgehaald voor vluchtelingen, omdat daarmee wordt gesuggereerd dat hun mogelijk hetzelfde lot te wachten staat.

„Waarom niet het Internationaal Strafhof in Den Haag kiezen als locatie? Of de ambassade van Syrië?”, zegt een boze Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad. „Dan zou ik zelfs meelopen. Maar het is gewoon niet oké, ridicuul zelfs, om de link met de Holocaust te leggen. Bovendien, als je er iets van zegt, ben je niet medemenselijk, zelfs al snel een fascist.”

Wandelroute
Het plan is om in de nacht van 15 op 16 juni een wandelroute van 40 kilometer op te nemen van het voormalige kamp naar Groningen. Bij Westerbork is, hoewel het herinneringscentrum gisteren van 9 tot 5 open zou moeten zijn, niemand bereikbaar voor commentaar.

Namens de Stichting Nacht van de Vluchteling laat een woordvoerder weten zich niet te herkennen in de kritiek. „Dit is natuurlijk niet onze bedoeling. Als mensen aanstoot nemen aan deze locatie, vinden we dat heel erg. Maar we vinden het ook belangrijk om aandacht voor vluchtelingen te vragen, van toen en nu. En Westerbork was een vluchtelingenkamp.”

Daarmee gaat hij voorbij aan hoe Westerbork – waar in eerste instantie Duitse Joden zaten – de geschiedenis is ingegaan: als doorgangskamp, van waaruit meer dan 100.000 in Nederland wonende Joden werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Vertroebeling
Dat benadrukt ook Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg. „Vooropgesteld, ik heb sympathie voor de Stichting Nacht van de Vluchteling, maar de nagedachtenis aan de Holocaust hoort niet te worden ingezet voor andere zaken. Zo’n vertroebeling, vermenging van kwesties, dat moet je echt niet doen.”

Directeur Tineke Ceelen van de stichting stelt dat er rekening wordt gehouden met de gevoelens bij de start van het evenement. „Zeker nu we dit weten. Het wordt ook geen feestelijke editie, het zal een aangepast programma worden. We hebben al langer een samenwerking met Westerbork en speelden al enkele jaren met de gedachte éénmalig vanuit hier te vertrekken. We willen zeker niemand kwetsen.”

Het is niet voor het eerst dat de Tweede Wereldoorlog wordt aangegrepen voor andere kwesties. Zo wilde activist Rikko Voorberg, die onlangs in het nieuws kwam met het mislukte initiatief ’We gaan ze halen’, twee jaar geleden uitgerekend tijdens de Dodenherdenking op 4 mei duizenden witte kruisen plaatsen op het Amsterdamse Rembrandtplein, om aandacht te vragen voor slachtoffers van de vluchtelingencrisis.

„Het is onvergelijkbaar”, vervolgt Voet. „In de jaren veertig zijn Joden vergast, vermoord, terwijl veel vluchtelingen juist met open armen worden binnengehaald. Punt daarbij is dat er onder hen ook velen zijn die er rabiate denkbeelden op nahouden. Dat zorgt voor angst bij de Joodse gemeenschap, en ook voor een spagaat. Aan de ene kant beseffen ze dat ze zelf ook vluchteling zijn geweest, maar aan de andere kant is er die vrees wie er nu binnen worden gehaald, wat daar de gevolgen van zijn, zeker ook voor hen.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief