Hoofdverdachten geruchtmakende diamantroof Schiphol krijgen tot 7 jaar cel

Gepubliceerd op: 29-1-2019

Errol H. V. en Marlon D. maakten in februari 2005 voor bijna 66 miljoen euro aan diamanten buit. Ook vier andere verdachten staan maandag terecht.

Twee mannen die in 2005 de geruchtmakende diamantroof op Schiphol pleegden, zijn maandag veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Errol H. V. moet zeven jaar de cel in, mede-hoofdverdachte Marlon D. zes. Dat meldt persbureau ANP. Justitie eiste in november nog respectievelijk negen en 7,5 jaar cel tegen het duo.

Naast H. V. (54) en D. (44) staan maandag vier andere verdachten terecht voor de overval. Een van hen, Ramazan N. (44), werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor het medeplegen van de overval. Hij was niet ter plekke toen de roof plaatsvond, maar droeg vanuit zijn baan op Schiphol wel bij aan de voorbereiding van het misdrijf. Tegen N. was ook vijf jaar geëist. Drie andere verdachten moeten hun straffen nog te horen krijgen.

Justitie noemt de diefstal van de diamanten de “grootste roofoverval uit de Nederlandse geschiedenis”. Het misdrijf vond plaats op 25 februari 2005, toen een waardetransportauto op het beveiligde deel van Schiphol 200 kilo aan diamanten afleverde bij een vliegtuig naar Antwerpen.

Op het moment dat de edelstenen werden overgeladen, verschenen Errol H. V. en Marlon D.. Zij droegen maskers en vuurwapens en waren met toegangspassen, een gestolen busje en bedrijfskleding het terrein op gekomen. De rovers bedreigden vier Schiphol-medewerkers, kaapten de gepantserde auto en scheurden ervandoor.

66 miljoen euro
Na hun vlucht laadden de mannen verderop de diamanten over. Zij konden niet alles meenemen. Voor circa 26 miljoen euro aan diamanten lieten ze achter. Het deel van buit dat ze wél veilig stelden was aanzienlijk groter: 66 miljoen euro. Bijna 40 miljoen euro aan diamanten is volgens het OM nog altijd zoek.

In 2005 en 2006 pakte de politie al een paar verdachten op voor de roof, maar hun vervolging liep wegens gebrek aan bewijs op niets uit. De zaak belandde in een impasse, tot een undercoveroperatie ruim negen jaar na de overval een doorbraak opleverde. Ramazan N. bekende zijn betrokkenheid bij de roof aan een undercoveragent. Zijn biecht leidde tot zeven aanhoudingen in 2017.

Zes van de arrestanten staan deze maandag voor de rechter, de zevende overleed vorig jaar. Deze August B., die eind jaren tachtig een bank overviel door een geldwagen na te maken, pleegde volgens De Telegraaf zelfmoord in zijn cel.

Later spreekt de rechtbank nog het vonnis uit over twee andere verdachten, die zouden hebben geholpen met de heling van de miljoenenbuit. Tegen de ene man, een 58-jarige Amsterdammer, eiste justitie in december achttien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De tweede verdachte, een 73-jarige man die eveneens uit de hoofdstad komt, moet als het aan justitie ligt een boete van 50.000 euro betalen, waarvan 20.000 voorwaardelijk.

Bron : nrc.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief