Landmacht oefent bewaking kerncentrale Borssele

Gepubliceerd op: 30-1-2019

Militairen en agenten die toegangswegen bewaken en checkpoints bemannen. In de directe omgeving van de kerncentrale bij het Zeeuwse Borssele controleren ze iedereen. De aanleiding? Een aanslag op een kerncentrale elders in Europa met mogelijk een aanval op de Nederlandse. Ziedaar het scenario van een 1-daagse oefening van politie en militairen van 13 Lichte Brigade uit Oirschot.

Afbeelding verwijderd
Militairen en politie bemannen een checkpoint bij de toegangsweg van de kerncentrale.

Het ging hier om een zogenoemde Tactische Oefening met Troepen. De politie had de leiding. Alles bij elkaar deden er 100 militairen en agenten mee. Tijdens de oefening leerden militairen en agenten elkaar en elkaars werkwijzen, procedures en communicatie kennen. Diverse 'voorvallen' en situaties werden zo realistisch mogelijk geoefend. Zo werd een checkpoint opgezet waar voertuigen werden gecontroleerd.

Weinig overlast
Er was met opzet voor Borssele gekozen, omdat de kerncentrale bij een echte crisis ook wordt beveiligd. Bovendien veroorzaakt de oefening weinig overlast voor omwonenden. Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele zei na afloop dat de samenwerking van politie en Defensie in soortgelijke situaties bijdraagt aan de veiligheid.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief