Appen op fiets gaat 95 euro kosten

Gepubliceerd op: 31-1-2019

AMSTERDAM - De boete voor appen op de fiets wordt 95 euro. Vanaf 1 juli wordt het verboden om met een telefoon in de hand te fietsen. De maatregel moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen.

Afbeelding verwijderdAppen op je fiets gaat duur grapje worden? HOLLANDSE HOOGTE

De ministerraad bespreekt het voorstel vrijdag. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigde eind 2017 aan met een verbod op appen op de fiets te komen.Het bedrag van 95 euro is naar verluidt afgestemd op andere sancties die al gelden voor verkeersovertredingen.

Het wordt per 1 juli sowieso verboden om tijdens het besturen van voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. De term ’mobiel elektronisch apparaat’ is ruimer dan de huidige term ’mobiele telefoon’ om alvast rekening te houden met de toekomst.

Het is sinds 2002 verboden tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobieltje vast te houden. In 2009 kwam dat verbod er ook voor snorfietsen. Een automobilist die wordt gepakt met een mobiel in de hand moet 240 euro boete betalen.

De daling van het aantal verkeersdoden stagneert, terwijl het aantal ernstig verkeersgewonden toeneemt. Met een reeks maatregelen wil het kabinet dit terugdringen.

Vorig jaar september begon het ministerie van Infrastructuur de Mono-campagne om het gebruik van sociale media op de fiets en achter het stuur terug te dringen. De kans op een ongeluk in het verkeer neemt flink toe als een fietser of automobilist een mobieltje gebruikt, bleek eerder uit Amerikaans onderzoek.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief