Korea-herdenking zonder Koreaanse ambassadeur

Gepubliceerd op: 12-2-2019

Afbeelding verwijderd
Eerdere Korea-herdenking. © Thom Van Amsterdam

ROOSENDAAL - Sinds 1982 herdenkt de Vereniging Oud-Koreastrijders jaarlijks de 123 gevallen Nederlandse militairen in de Koreaanse Oorlog. Dat gebeurt op of rond 12 februari met altijd een kranslegging op de commandokazerne in Roosendaal. Dinsdag opnieuw.

Op de appèlplaats staat het monument ter nagedachtenis aan de gevallenen van het Nederlands Detachement Verenigde Naties, die voorafgaande aan hun uitzending naar Korea door het Korps Commandotroepen waren opgeleid.

Afgezet tegen de vorige, 65e herdenking, is de samenkomst nu soberder van opzet. Voorzitter Piet Gommers van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) vertelt dat hij precies een jaar geleden met enkele kameraden nog in Zuid-Korea was. In de stad Hoengsong waar een bloedige strijd werd geleverd, woonde Gommers samen met minister-president Mark Rutte een herdenking bij. ,,En passant waren we ook nog getuige van de gouden schaatsrace van Sven Kramer op de vijf kilometer.‘’

Twintig veteranen
Jaarlijks naar Korea trekken zit er voor de tachtigers niet meer in. Bij de VOKS zijn nu nog zo'n 220 oud-strijders aangesloten, waar het er ooit meer dan 500 waren. Gommers verwacht dinsdag hooguit twintig veteranen in Roosendaal. Tussen tien en half elf worden ze door vertegenwoordigers van het Korps Commando Troepen op de Engelbrecht van Nassaukazerne ontvangen. De plechtigheid begint om tien voor elf, maar is korter dan voorgaande jaren. Gommers zegt dat de ambassadeur van Zuid-Korea dit keer verhinderd is en ook staan er geen commando's opgesteld tijdens de ceremonie. ,,Wel is het bestuur van VOKS bijeen en brengen oud-strijders veelal nog familie mee. Het aantal toespraken houden we beperkt.‘’

Burgemeesters
Aanwezig zijn wel de burgemeesters Jacques Niederer van Roosendaal en Jobke Vonk-Vedder van Halderberge. Gemeentebestuurders van Halderberge en voorheen Oud- en Nieuw Gastel komen jaarlijks vanwege de op 12 februari 1951 gesneuvelde lieutenant-kolonel Marinus den Ouden, commandant van het detachement. De geboren Gastelaar sneuvelde bij de slag om Hoengsong. Postuum werd hem later de zeldzaam uitgereikte Willemsorde toegekend. Na de plechtigheid volgt in de kantine van de kazerne een reünie.

Bron : bndestem.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief