Geheim topoverleg over Albanese ‘inklimmers’

Gepubliceerd op: 14-2-2019

Illegale Albanese migranten reizen steeds vaker ook via ons land. Nederland sluit daarom aan bij een topoverleg.

Afbeelding verwijderdHet ministerie van defensie in Den Haag is vandaag en morgen het toneel van een overleg achter de schermen tussen politiediensten uit vier landen over illegale migratie van Albanezen naar Engeland. Politie en marechaussee uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Albanië wisselen tijdens de tweedaagse top informatie uit over problemen aan de grens met Engeland. Albanezen proberen dat land te bereiken, op zoek naar werk.

Het zijn vooral jonge mannen die levensgevaarlijke capriolen uithalen om Engeland te bereiken. ‘Inklimmers’ heten ze, ook wel verstekelingen. Ze proberen mee te liften met vrachtwagens die de oversteek maken. In Nederland mogen ze met een Albanees paspoort drie maanden verblijven, voor het Verenigd Koninkrijk hebben ze een visum nodig.

Morgen gaan de deelnemers op bezoek bij veerbootbedrijven Stena Line en DFDS. Die zien de problematiek groeien. DFDS-directeur Ralph Bosveld: “Vorig jaar was een recordjaar.” Beveiligers vonden toen in Nederland en Engeland 475 verstekelingen. In 2017 waren dat er 205, in 2016 52.

Vanwege de winterkou is het nu ‘rustig’, zegt een woordvoerder van Stena Line. Maar in de zomer wordt soms dagelijks een inklimmer gepakt. “Mensen klimmen onder vrachtwagens op de achteras”, zegt hij. “Soms proberen ze zelfs zwemmend ons terrein te bereiken.” De marechaussee is verrast door het uitlekken van het overleg en wil geen toelichting geven.

Problemen
De illegalenproblematiek verergert ook buiten de havens. Jac Klijs, de burgemeester van Moerdijk, stuurde vorig najaar een brandbrief naar minister Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid). Illegalen brengen de nacht door in de buurt van parkeerplaatsen, waar ze op zoek gaan naar vrachtwagens. De gemeente zou een hotspot zijn geworden voor inklimmers.

Ook in Rotterdam groeien de problemen. Eind 2017 ging de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb al op werkbezoek naar Albanië om te spreken over migratie, mensensmokkel en georganiseerde misdaad.

De Albanese ambassadeur in Nederland, Adia Sakiqi, zegt dat er al langer wordt samengewerkt tussen de autoriteiten. De trend is volgens haar dat Albanezen de oversteek vaker in België en Nederland proberen te maken, in plaats van bij het Franse Calais. Maar Sakiqi wil ook graag aandacht voor de Albanese jongelui. Ze zijn in haar ogen slachtoffers. “Jonge Albanezen kennen de haven van Vlaardingen natuurlijk niet”, zegt Sakiqi. “Georganiseerde mensensmokkelaars lokken jongelui hiernaartoe en verdienen daar veel geld mee. Daar moeten we het ook over hebben.”

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief