NAVO broedt op antwoord aan Russen; Nieuwe Koude Oorlog

Gepubliceerd op: 14-2-2019

BRUSSEL - De geesten van de Koude Oorlog waren weer rond op het NAVO-hoofdkwartier. De machtigste militaire club ter wereld bereidt zich voor op een „wereld zonder INF-verdrag”, sprak secretaris-generaal Stoltenberg van de Verdragsorganisatie dreigend.

Afbeelding verwijderd

Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO wordt geconfronteerd met ’alle geesten uit Koude Oorlog’. FOTO AFP

Er resteert nog een half jaar om een oplossing te vinden, want dat is de afkoelingsperiode nadat de VS en daarna meteen Rusland begin deze maand het verdrag opzegden. Maar de kans dat de Russen nog op hun schreden terugkeren, wordt in Brussel bijzonder klein geacht. Er wordt volop nagedacht over een ’geloofwaardige afschrikking’, waarbij het grootste probleem niet eens zozeer het INF-verdrag zelf is, als wel de steeds nadrukkelijker opbouw van de Russische krijgsmacht in de afgelopen tien jaar. Stoltenberg merkte niet voor niets op dat Rusland daarnaast ook daadwerkelijk zijn agressieve gezicht heeft laten zien door Oekraïne in 2014 binnen te vallen.

Betekent dat dan dat de kruisraketten straks weer op Europese bodem worden gestationeerd? Wat de volgende zet van de NAVO ook zal zijn, van het spiegelen van de Russen zal geen sprake zijn. „Alle stappen zullen defensief zijn”, aldus Stoltenberg na afloop van een vergadering gisteren met de ministers van Defensie van de NAVO-landen. „We willen geen nucleaire wapens op Europees grondgebied.” En: „De NAVO wil geen nieuwe wapenwedloop.” Maar de Noor sloot ook niet uit dat er raketten met conventionele lading geplaatst gaan worden. De NAVO is alle mogelijke scenario’s in kaart aan het brengen.

„Als de doos van Pandora wordt geopend, dan kun je er de donder op zeggen dat ook deze discussie weer terugkomt”, aldus directeur politieke zaken Han ten Broeke van de internationale denktank HCSS. „Alle geesten uit Koude Oorlog worden weer wakker gekust.”

Begin deze maand kondigde de VS aan dat het het INF-verdrag uit 1987 wilde opzeggen. Een dag later kondigden de Russen precies hetzelfde aan. Het akkoord uit de hoogtijdagen van de Koude Oorlog verbiedt het de VS en Rusland om (kern)raketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer te stationeren.

De NAVO-lidstaten steunen de VS volledig. Nederland stelt eigenhandig vastgesteld te hebben dat Rusland het verdrag heeft overtreden.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief