Bijleveld: “Stabiele situatie Afghanistan leidend: samen erin, samen eruit”

Gepubliceerd op: 15-2-2019

Nederland blijft betrokken bij de missies in Afghanistan en Irak. Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag tijdens de vergadering van NAVO-ministers in Brussel. Daar kwamen onder meer de onderhandelingen tussen de Amerikanen en de Taliban aan de orde. Die moeten leiden tot vrede.

Afbeelding verwijderd

Archief: Bijleveld tijdens een troepenbezoek in Afghanistan.

Nederland hoopt dat het in Afghanistan komt tot een duurzame vredesovereenkomst. Daarmee stopt dan niet alleen het geweld, maar zal Afghanistan ook nooit meer een veilige haven voor terroristen worden. Bijleveld is wel van mening dat een duurzame vrede in Afghanistan meer vereist dan een vredesdeal tussen de Verenigde Staten en de Taliban. “Dit zijn, net als een staakt het vuren, cruciale stappen. Maar een veilig en stabiel Afghanistan behelst meer.” Volgens de minister draait het ook om vooruitgang op het gebied van  democratie, rechtsstaat, de positie van vrouwen en mensenrechten en functionerend veiligheidsapparaat.

Niet zonder steun Amerikanen
Ze drukte de Amerikanen ook op het hart de bondgenoten op de hoogte te houden van de inspanningen van de Afghaanse regering en de geallieerden in het land. “We kunnen niet zonder de steun van de Amerikanen, wat ons betreft is het “samen erin, samen eruit.” Bijleveld vindt dat gesprekken over eventuele troepenvermindering rechtstreeks verband moeten houden met de vredesbesprekingen. Wat haar betreft is de vredesovereenkomst inclusief.

Nederland zet zich al sinds 2002 in voor Afghanistan. Op dit moment nemen er zo’n 160 militairen deel aan de Resolute Support Mission. Die is bedoeld om de Afghaanse Special Forces te ondersteunen met training, advies en begeleiding. De Nederlandse militairen leveren hun bijdrage grotendeels vanuit het hoofdkwartier in Mazar-e-Sharif in het noorden van het land.

Irak
De Iraakse veiligheidstroepen hebben ook nog steeds hulp van buitenaf nodig. Met training, advies en begeleiding moeten de Irakezen uiteindelijk zelf in staat zijn dreigingen op het gebied van de veiligheid aan te pakken.

Bijleveld: “Willen we ons militaire succes bij de bestrijding van ISIS serieus nemen, dan hebben we geen andere keus dan ons te blijven inzetten voor de stabilisatie van de regio.” Naast de bestrijding van terreurorganisatie ISIS, helpt de NAVO bij de opbouw van een duurzame, inclusieve veiligheidssector.

Vanavond reist Bijleveld door naar München voor een bijeenkomst met de ministers van Defensie van de anti-ISIS coalitie en de München Security Conference. Staatshoofden, ministers en experts uit de hele wereld discussiëren er onder meer over toekomstige wapenbeheersing en samenwerking op het gebied van defensiebeleid. Ook zaken als het belang van internationale veiligheid voor de handel, effecten van klimaatverandering en innovaties die effect hebben op internationale veiligheid komen aan de orde.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief