Dood Kelvin (20) in Apeldoorn leidt tot onderzoek naar hitteletsel bij oefeningen defensie

Gepubliceerd op: 24-2-2019

Het fatale incident, waarbij in 2016 marechaussee in opleiding Kelvin Bosman (20) op de kazerne in Apeldoorn aan de gevolgen van oververhitting is overleden, staat niet op zichzelf. Defensie doet intern onderzoek naar aanleiding van andere voorvallen met hitteletsel tijdens oefeningen.

16 september 2016 moest een euforische dag worden voor Kelvin Bosman en zijn familie. Op de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn wacht die vrijdagochtend een beloning na een loodzware zevendaagse oefening. De felbegeerde baret waarmee hij zichzelf marechaussee der 4e klasse mag noemen.

Met zijn lichting 16-05 MO komt de Amsterdammer na een marsroute aan op de kazerne in Apeldoorn. De weersomstandigheden maken de eindoefening extra zwaar: meerdere keren die week stijgt het kwik naar tropische waarden boven de 30 graden.

Bosman slaagt desondanks met vlag en wimpel en is klaar om zijn baret in ontvangst te nemen. Vlak voor de uitreiking gaat het gruwelijk mis. De vitale twintiger raakt onwel. Een anderhalf uur durende reanimatie mag niet baten. Kelvin overlijdt in het ziekenhuis aan hitteletsel. Daarbij verliest iemand veel vocht en zout, waardoor oververhitting optreedt.

Incidenten
Defensie erkent nu dat ‘vaker incidenten met hitteletsel voorkomen’. Naar aanleiding van die incidenten loopt een intern onderzoek waarvan de resultaten later dit jaar bekend worden gemaakt. Defensie kan niet zeggen hoe vaak oververhitting voorkomt, maar een woordvoerder benadrukt dat het niet hoeft te gaan om dodelijke incidenten. ,,Het zijn ook incidenten waarbij militairen bijvoorbeeld alleen onwel worden.”

Afbeelding verwijderdDe Koning Willem III kazerne in Apeldoorn waar het incident in 2016 plaatsvond. 

De kwestie ligt gevoelig, nu naar voren komt dat Defensie tekort is geschoten tijdens de eindoefening waarbij Bosman om het leven is gekomen. Daarbij waren niet de juiste veiligheidsmaatregelen genomen op onvoorziene omstandigheden als extra hoge temperaturen en extreme vermoeidheid.

Woensdag maakte staatssecretaris Barbara Visser bekend dat Defensie aansprakelijkheid heeft erkend voor de dood van de Amsterdammer. Defensie praat met de nabestaanden over een schadevergoeding. Volgens de staatssecretaris blijkt dat de – vaak jonge leerlingen – heel graag willen en daarom niet altijd ervaring hebben om goed te luisteren naar hun lichaam.

Spoedbericht
Sinds het fatale ongeval heeft Defensie naar eigen zeggen meerdere maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo is een veiligheidsvideo ontwikkeld over het voorkomen, behandelen en de nazorg bij hitteletsel. Een groot deel van de instructeurs heeft een extra briefing gehad. Ook is een spoedbericht verstuurd naar alle commandanten binnen defensie over de risico’s van oververhitting.

Volgens voorzitter Sven Schuitema van de Marechaussee-vereniging is het goed dat Defensie nu eindelijk verantwoordelijkheid neemt. ,,Dat doen ze vaker niet dan wel.” Volgens Schuitema zijn voldoende maatregelen genomen na het incident, maar hij herkent dat vaker medische incidenten voorkomen bij oefeningen. ,,Het is zaak om voldoende aandacht te hebben voor de risico’s van zowel oververhitting over onderkoeling.”

De nabestaanden van Bosman willen op dit moment niet inhoudelijk reageren op de dood van de Kelvin.

Bron : gelderlander.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief