Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Coördinator terrorismebestrijding: 'Jihadvrouwen en kinderen reële dreiging' Terroristen van IS

Geplaatst op: 26-2-2019

Van Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen gaat een 'reële dreiging' uit. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het nieuwste dreigingsbeeld. Volgens de laatste cijfers gaat het om tien Nederlandse vrouwen met 25 kinderen die in Koerdische kampen in Syrië zitten.

islamitische staat feb19Terroristen van IS (archieffoto) Beeld © AFP

De afgelopen weken ontstond veel discussie of Europese landen de gevangen IS-strijders en hun vrouwen en kinderen moeten terughalen. De Amerikaanse president  Donald Trump deed een oproep aan Europese landen om de jihadisten te laten terugkeren, maar de meeste Europese landen maken nauwelijks aanstalten.

Getraind en strijdervaring
Ook Nederland is niet van plan om jihadstrijders, vrouwen en kinderen te halen."Er gaat een reële dreiging uit van deze jihadistische vrouwen, omdat zij enkele jaren in het strijdgebied doorbrachten en veelal faciliterende rollen vervulden", schrijft de NCTV in het dreigingsbeeld.

"Ook van een deel van de jongens boven de negen jaar kan een dreiging uitgaan, zeker als zij getraind zijn of strijdervaring hebben. Zelfs van vrouwen en minderjarigen die niet getraind zijn of deelnamen aan de gewelddadige strijd kan op de lange termijn een potentieel gevaar uitgaan, vanwege de structurele blootstelling aan de gewelddadige ideologie van ISIS."

Begeleid naar Nederland
Jihadstrijders kunnen alleen terugkeren als ze zich melden bij een Nederlandse ambassade of een Nederlands consulaat in de regio. Ze worden dan begeleid naar Nederland en hier opgepakt. Kinderen worden onder toezicht geplaatst.

Wel onderzoekt het kabinet na een rechterlijke uitspraak of een aantal vrouwen in Koerdische kampen naar veilig gebied kan worden verplaatst. Ze zouden dan bijvoorbeeld vanuit Syrië naar het noorden van Irak kunnen worden gebracht. Zo zouden de vrouwen het Nederlandse consulaat in de Noord-Iraakse stad Erbil kunnen bereiken en via die weg terugkeren naar Nederland.

Dreigingsniveau blijft gelijk
Het dreigingsniveau in Nederland blijft gelijk, op het één na hoogste niveau. Het dreigingsbeeld is 'onrustig, onder meer vanwege de dreiging van een complex aanslagplan dat leidde tot de arrestatie van zeven personen op 27 september'. "Er zijn nog steeds aanhangers van de jihadistische beweging die zich bezighouden met aanslagplanning binnen Nederland", schrijft de NCTV. Netwerken van IS en al-Qaeda zijn flink kleiner geworden, maar ze zijn nog altijd in staat om in Europa toe te slaan, waarschuwt de NCTV.

Opvallend is dat de NCTV expliciet waarschuwt voor politiek salafisme in Nederland. "Het vormt een dreiging voor de nationale veiligheid", staat in het dreigingsbeeld. Het salafisme bestaat uit een aantal fundamentalistische stromingen binnen de soennitische islam. "De boodschap van deze salafistische aanjagers voedt haat en onverdraagzaamheid ten aanzien van andersdenkenden en andersgelovigen. Dit ondermijnt de democratische rechtsorde, als politiek systeem en als wijze van samenleven."

Bron : rtlnieuws.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!