Drugssmokkel via KLM op Schiphol

Gepubliceerd op: 2-3-2019

SCHIPHOL - Van de veertien verdachten die zijn opgepakt voor de grootschalige smokkel van drugs via luchthaven Schiphol, werkten er meerdere bij de luchtvaartmaatschappij KLM. De verdachten uit het onderzoek Ryeford werden langdurig getapt en geobserveerd.

Afbeelding verwijderdOmgekochte medewerkers hielpen op Schiphol koffers vol drugs van het terrein te smokkelen. HOLLANDSE HOOGTE

Dat blijkt uit stukken die De Telegraaf heeft ingezien. Binnen een jaar tijd zijn veertien verdachten opgepakt, van wie er negen werkzaam waren op de luchthaven Schiphol bij onder andere de bagage-afdeling. Achter de smokkel zit een geraffineerde organisatie die vanuit Afrika en Zuid-Amerika opereerde.

Koffers met drugs werden in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen aan boord van vliegtuigen gebracht en vervolgens op Schiphol met behulp van omgekochte medewerkers van het terrein gesmokkeld.

Topgangster
Het netwerk maakte gebruik van ’ghost-passengers’, waarbij koffers vol heroïne en cocaïne aan personen waren gekoppeld die niet daadwerkelijk vlogen. De hoeveelheden varieerden van tien tot bijna dertig kilo. De Britse topgangster Robert Dawes smokkelde op deze wijze 1300 kilo vanuit Zuid-Amerika naar Parijs. Hij kreeg in december hiervoor 22 jaar cel opgelegd.

Een van de vluchten waarop een koffer met drugs zat, kwam uit de Nigeriaanse stad Lagos. Het ging om een KLM-vlucht.

Voor de smokkel van drugs via de vliegtuigen zijn corrupte medewerkers nodig op zowel de luchthavens van waaruit gevlogen wordt, als waar ze uiteindelijk landen.

Tappen
Het onderzoek Ryeford richt zich op smokkel in de periode van maart tot oktober 2018. Het lijkt erop dat het onderzoek werd gestart op basis van informatie uit een ander onderzoek, dat de naam Moncton draagt. Maandenlang liet het Openbaar Ministerie Noord-Holland verdachten tappen. Sommigen communiceerden openlijk via gewone mobiele telefoons over de ’drugsvluchten’. Een van de verdachten ronselde op de luchthaven andere medewerkers.

Drugssmokkel via vliegtuigen is een groeiende zorg van Europese opsporingsdiensten, na jaren waarin een daling was te zien door betere controles. Uit cijfers van de Franse douane blijkt dat er in 2018 op de Parijse luchthaven 486 drugskoeriers zijn gearresteerd, onder wie enkele tientallen Surinamers en Nederlanders. In 2017 ging het nog om 273 personen.

Dit jaar werden al vier Nederlandse vrouwen in Suriname gepakt met cocaïne. Het ging in drie gevallen om stagiaires. KLM wil vanuit privacyoverwegingen niet ingaan op individuele gevallen/werknemers.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief