Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Majoor Kroon dokt zelf voor rechtsbijstand

Geplaatst op: 6-3-2019

DEN HAAG Ridder Militaire Willems-Orde Marco Kroon krijgt de kosten voor juridische bijstand na het geweldincident afgelopen carnavalsweekeinde niet door zijn werkgever vergoed. Het ministerie van Defensie heeft een streep gezet door een eerdere uitzonderingspositie.

Kroon Marco nov18De vorige twee maal dat Kroon in aanraking kwam met justitie, betaalde zijn werkgever. In totaal ging het om ruim 300.000 euro aan rekeningen van advocatenkantoor Knoops. Dat zorgde voor veel kritiek binnen en buiten de krijgsmacht.

De vaste procedure is namelijk dat militairen alleen hun advocaatkosten voorgeschoten krijgen wanneer justitie ze vervolgt voor iets dat onder diensttijd is gebeurd. In het geval van Kroon was en is daar geen sprake van. Defensie week af van de regel omdat hij als Ridder Militaire Willems-Orde een bijzondere positie bekleedt.

De ridder mag hangende het justitieonderzoek blijven werken. Volgens een zegsman van defensie zal pas na afronding daarvan worden bepaald hoe het met hem verder gaat.

Terwijl Kroon zijn lot afwacht, komen meer details over zijn aanhouding voor wildplassen en mishandeling van een politieman naar buiten. Volgens getuigen zou de oorlogsheld een bijzonder emotionele indruk hebben gemaakt. Bronnen binnen de politie melden dat hij agenten vroeg ’of ze wel wisten wie hij was?’

Naalden
De militair bleef zich verzetten tegen alcohol- en drugstesten. Toen politiemensen hem een speekseltest wilden afnemen, zou Kroon hebben gezegd dat ’ze hem altijd met drugs moeten hebben’. Die eerste proef pakte naar verluidt positief uit. Daarom volgde een bloedtest. Hiertegen zou Kroon bezwaar hebben gemaakt door te zeggen dat hij ’niet tegen naalden kan’.

Volgens aanwezigen verscheen vrij snel daarna de Koninklijke Marechaussee (KMar). De militaire politie nam het onderzoek over en nam alle stukken inclusief monsters mee. De KMar wil niks over de zaak kwijt. Het is daardoor onduidelijk hoe lang de onderzoeksresultaten op zich laten wachten. Zowel Kroon als zijn raadsman Geert-Jan Knoops laat weten dat er geen mededelingen over de zaak worden gedaan.

Bron : telegraaf.nl/krant 6/3


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!