Directielid politie blijkt bemiddelaar criminele pakhuizen

Gepubliceerd op: 8-3-2019

DEN HAAG - In een week waarin twee ernstige corruptieschandalen binnen de politie bekend werden, zal de nieuwe affaire rond een politieman die spookwoningen voor criminelen regelde, keihard aankomen binnen de politie. Vandaag wordt het nieuwe schandaal intern bekendgemaakt.

Afbeelding verwijderdAgenten deden begin deze week invallen in de Haagse wijk Ypenburg tijdens een grote actie tegen spookbewoning. ANP

Dinsdag deden acht arrestatieteams gesteund door zeker honderd andere politiemensen invallen in dure huurwoningen in Den Haag. Er liep al maandenlang een groot onderzoek naar ’spookwoningen’. Dat zijn een soort pakhuizen van de onderwereld die worden gebruikt voor de opslag van wapens, geld en drugs. De huurders bewonen de panden, maar staan er niet ingeschreven en blijven zo buiten beeld.

Tien miljoen
Bij de invallen zijn miljoenen euro’s aan contanten, meerdere vuurwapens en grote hoeveelheden drugs gevonden. OM en politie zwijgen over de exacte hoeveelheid contant geld, maar volgens een bron rond het onderzoek gaat om het astronomische bedrag van bijna tien miljoen euro.

De politie hield 18 verdachten aan, onder wie drie hoofdverdachten die gezien worden als bemiddelaars. Ze komen uit Zoetermeer (57), Nootdorp (43) en Rijswijk (57). De opgepakte topman van de politie is een van deze drie, die de schakel vormden tussen de vastgoedeigenaren en de huurders. Hij wordt vooralsnog alleen verdacht van witwassen.

Foute agenten
De aanhouding van het directielid is een mokerslag voor de politie, na recente andere corruptieschandalen. Deze week werd bekend dat een agent in opleiding bij de eenheid Amsterdam een jaar lang criminelen tegen betaling voorzag van gevoelige informatie. Lopende onderzoeken liepen hierdoor schade op. Tegen Mehmet A. uit Tiel (22) is 3,5 jaar cel geëist.

Woensdag werd bekend dat een politieman van de landelijke eenheid is aangehouden wegens het lekken van informatie. Het gaat om een rechercheur uit Castricum, die zeker tientallen malen ongeoorloofd in het politiesysteem heeft gekeken. Onderzocht wordt wat de schade is van het lekken. Voorzitter Jan Struijs van de Nationale Politie zei eerder deze week in De Telegraaf dat de corruptieschandalen een enorme impact hebben op de organisatie. Volgens Struijs is er te weinig capaciteit intern om de corruptie goed te onderzoeken.

Pensioen
De zorgen zijn extra groot omdat zo’n 15000 mensen de komende jaren met pensioen gaan en vervangen moeten worden. De vrees is dat door de druk de screening gevaar zou kunnen lopen en of de jonge agenten wel voldoende bestand zijn tegen verleidingen van buitenaf. Opvallend is dat veel agenten die in de fout gaan, relatief jong zijn.

De afdelingen Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie die onderzoek doen naar integriteitsschendingen onder politiemensen, startten in de laatste twee jaar 3159 interne onderzoeken naar mogelijk ’foute agenten’. Het gaat om oriënterende, strafrechtelijke en disciplinaire onderzoeken. Tot hoeveel ontslagen of disciplinaire maatregelen de onderzoeken leidden, is nog niet bekend.

Lekken
In januari bracht De Telegraaf een intern onderzoek van de Politieacademie naar lekkende agenten naar buiten. Uit het rapport ’Het lekken van vertrouwelijke politie-informatie’ bleek dat er veel mis gaat bij onderzoeken naar dit misdrijf. En dat terwijl opsporing van lekkende agenten de hoogste prioriteit heeft en de schade catastrofaal kan zijn. De registratie van incidenten is beroerd, er is te weinig onderzoekscapaciteit en te vaak wordt niet duidelijk wie gelekt heeft. In de onderzoeksperiode 2015-2016 werden 761 dossiers bij politie en marechaussee opgesteld na signalen over lekkende beambten. Onderzoekers van de Politieacademie deden een steekproef onder twintig procent van de dossiers en stelden vast dat bij een derde van de zaken echt gelekt was.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief