Veteraan Willem is weer terug bij zijn strijdmakkers

Gepubliceerd op: 13-3-2019

Korea-veteraan Willem de Buijzer (87) uit Amsterdam had nog één laatste wens: begraven worden bij zijn strijdmakkers in Zuid-Korea. Vandaag is het zover.

Afbeelding verwijderd

Met een erewacht en een diepe buiging van de Zuid-Koreaanse minister van Veteranenzaken is de as van de overleden Korea-veteraan Willem de Buijzer aangekomen in Seoul. © EPA

Veteraan Willem is weer terug bij zijn strijdmakkers
Korea-veteraan Willem de Buijzer (87) uit Amsterdam had nog één laatste wens: begraven worden bij zijn strijdmakkers in Zuid-Korea. Vandaag is het zover.

Afbeelding verwijderdDinsdag wordt Korea-veteraan Willem de Buijzer begraven naast zijn strijdmakkers die sneuvelden in de Koreaanse oorlog (1950-1953) © EPA

Met een erewacht van Zuid-Koreaanse militairen en een diepe buiging van de minister van Veteranenzaken Pee Woo-jin kwam de as van De Buijzer gisteren al aan in Zuid-Korea. Vandaag krijgt hij tijdens een speciale ceremonie zijn laatste rustplaats naast de 117 Nederlanders die de Korea-oorlog niet overleefden op de erebegraafplaats in Busan.

De Buijzer was een van de 636 vrijwilligers die tussen in het Nederlands Detachement van de VN. Hij was ook een van de militairen die de laatste patrouille liep voordat op 26 juli 1953 een wapenstilstand werd getekend tussen Noord- en Zuid-Korea.

Die patrouille liep bijna fataal af voor De Buijzer. De groep van ongeveer 12 soldaten werd zwaar onder vuur genomen. Vijf collega’s overleefden de aanval niet. ,,Dat gevecht heeft misschien vijf minuten geduurd. Ik was zwaargewond aan mijn benen en zat onder de granaatscherven. Ik probeerde mijn tenen te bewegen. Gelukkig, die heb ik nog,’’ vertelde De Buijzer in een documentaire die over de Laatste Patrouille begin deze eeuw is gemaakt.

Gevaar voor eigen leven
De dankbaar­heid die de Koreanen tonen voor wat deze Nederlan­ders voor hen hebben betekend, is nog steeds overweldi­gend.

Vice-voorzitter Schreuders, Vereniging Oud Korea Strijders
Strijdmakkers redden zijn leven door met gevaar voor eigen leven zijn gaan zoeken naar overlevenden en hem vonden in het veld. Ze kwamen daarbij oog in oog met de vijand.

In de documentaire blijkt dat De Buijzer nooit heeft geweten dat zijn redders zo moedig waren. Hij wist al die jaren niet wie hem had gered, alleen nog dat hij morfine kreeg toegediend tegen de pijn. ,,Voor hetzelfde geldt had ik hier dus niet gezeten,’’ zei hij zichtbaar ontroerd.

De Buijzer heeft zich lang afgevraagd waarom ze die patrouille nog moesten lopen. Een paar uur na het gevecht werd de wapenstilstand getekend. ,,Wisten ze dat echt niet? Dat ze ons toch die patrouille lieten lopen?’’

Hij is niet de eerste Korea-veteraan die dicht bij zijn strijdmakkers wil zijn. Twee veteranen gingen hem voor. In 2016 was dat Nico Wessels en een jaar later Joop Aldewereld. Vice-voorzitter Schreuders van de Vereniging Oud Korea Strijders voorspelt dat nog meer mannen zullen volgen. ,,De dankbaarheid die de Koreanen tonen voor wat deze mensen voor hen hebben betekend, is nog steeds overweldigend,’’ zegt hij

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief