Wapens en munitie onder de loep

Gepubliceerd op: 25-3-2019

Geen wapenkamer in Nederland is zo interessant als die van het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie (KCW&M) in ‘t Harde. Wapens van de krijgsmacht uit heden, verleden en van de toekomst worden hier soms tot het uiterste getest. “Militairen mogen zich afvragen of een wapen goed werkt.”

Afbeelding verwijderd

Als Defensie een nieuw type geweer of pistool aanschaft of als er storingen optreden bij wapens-in-gebruik, dan is er bij het Bureau Schiettechniek werk aan de winkel. Deze club specialisten legt zich toe op een breed scala beproevingen van wapens én munitie. Volgens beproevingsleider Johan Tempelman ook bij reguliere afname van nieuwe patronen of wanneer aangekochte partijen afwijkingen vertonen.

Beproevingsleider Johan Tempelman inspecteert een buitenlands referentiewapen (een wapen dat als voorbeeld wordt genomen, red.) Het KCW&M, onderdeel van het overkoepelende Defensie Munitie Bedrijf, geldt als gecertificeerd testlab voor NAVO-breed onderzoek aan de standaard 5.56 en 7.62 mm munitie.

Bij de beproevingen worden ook wapens gebruikt, waarmee (potentiële) tegenstanders zijn uitgerust

Voldoet het wel?
“Van al onze munitie willen we weten of het aan de eisen voldoet”, begint Tempelman. Is er sprake van veroudering? Wat is het gedrag van de munitie tijdens de vlucht? hoe reageert een patroon op lage of hoge temperaturen? Militairen opereren tenslotte in meer klimaten dan alleen het Nederlandse. “Een zogenoemde type-classificatietest vergt vaak vele duizenden schoten. Die allemaal bestuderen, is veel werk. Maar daarna weet je wel hoe de munitie onder alle denkbare operationele omstandigheden functioneert.”

Lees meer in de Defensiekrant 04

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief