Soldaten bekend na dna-match

Gepubliceerd op: 29-3-2019

Afbeelding verwijderd
FOTO STICHTING SOVJET EREVELD
De Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding nam in Georgië dna af bij meerdere families. Er waren twee matches. Nederlander doet jarenlang onderzoek

LEUSDEN Voor het eerst is dankzij een dna-match de identiteit vastgesteld van twee Georgische soldaten op het Sovjet Ereveld in Leusden. Niet eerder werd op deze manier onomstotelijk de identiteit van een formeel nog ’onbekende soldaat’ achterhaald. „Het heeft nabestaanden blijdschap en teleurstelling gebracht”, aldus de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding.

Het dna-onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut. Voor justitie is het gebruik van dergelijke technieken inmiddels een beproefde methode. Dat geldt echter niet voor het identificeren van onbekende soldaten op het Sovjet Ereveld.

Toch stemden autoriteiten recent in met het openen van de vijftien graven in Leusden, om dna van de Georgische soldaten af te nemen. Reiding doet al twintig jaar onderzoek naar de 865 soldaten op het Sovjet Ereveld en hun families. Door jarenlang bronnen te vergelijken had hij eerder met grote waarschijnlijkheid de namen achterhaald van de vijftien op het Sovjet Ereveld begraven Georgiërs. „In eerste instantie heb ik hun namen achterhaald en later in zeven gevallen ook hun identiteit. Die heb ik kunnen matchen met vermisten in Georgië. Daarna heb ik hun families opgespoord. Van die zeven families hebben er zes dna kunnen afstaan. Van die zes zijn er nu dus twee gematcht met een soldaat: Pido Tsjoliasjvili en Anton Gviniasjvili. De rest is nog in onderzoek.”

De vondst van een papiertje leidde tot identificatie. „Een soldaat krabbelde op een briefje wat achternamen voor hij terugkeerde naar Georgië. Die namen heb ik weten te checken bij een door mij naar boven gehaalde lijst van Georgiërs die in een bataljon zaten.”

„De groep blijkt op 20 april 1945 in Beverwijk door de nazi’s gefusilleerd na diefstal van 88 handgranaten. De Georgiërs waren in 1941 aan het Oostfront krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. In 1943 werden ze naar Nederland gebracht om de kust bij Zandvoort en op Texel te verdedigen.”

Het nieuws voor de nabestaanden was volgens Reiding „groot en emotioneel” tijdens het eerste contact. Toen de dna-match er eenmaal was, was de schok bij de families minder groot. „Ze wisten dat dit er misschien aan zat te komen. Toch waren de reacties emotioneel. Het was ook dubbel. Want in de tussentijd dat ik de families opspoorde en een match kon vaststellen, is in beide gevallen de zoon van de soldaat overleden.” Op het Sovjet Ereveld komen nu grafstenen met de namen van de soldaten erop.

Bron :telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief