Twentse en Duitse agenten blijven samenwerken: ‘Alleen maar voordelen’

Gepubliceerd op: 30-3-2019

AHAUS - Twentse en Duitse agenten arresteerden tien jaar lang samen criminelen. Maandag gaat de Europese geldkraan dicht. Maar het Grensoverschrijdend Politieteam is voor de politie zo belangrijk geworden, dat het nu uit eigen middelen wordt gefinancierd.

Afbeelding verwijderdDe Nederlandse en Duitse politiekorpsen en de Koninklijke Marechaussee blijven samenwerken aan een veiliger grensgebied. De subsidie voor het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) loopt maandag af, maar omdat het team zo succesvol is gebleken houden de politiediensten het eigenhandig in stand. Dat hebben de politiekorpsen gisteren afgesproken met de ondertekening van het Akkoord van Ahaus.

Het GPT bestaat sinds 2008, toen het team met Europees geld werd opgericht. Elf jaar lang werkten Nederlandse en Duitse politieagenten en agenten van de marechaussee aan beide kanten van de grens, om daarmee effectiever op te kunnen treden tegen internationaal opererende criminelen.

Systemen
De agenten van de grenspolitie rijden niet alleen gezamenlijk rond, maar hebben ook toestemming om informatie uit elkaars politiesystemen te gebruiken. Op die manier kan er sneller worden achterhaald of een voertuig of persoon in Nederland of Duitsland gezocht wordt. Ook mogen agenten aan beide kanten van de grens hun collega helpen bij arrestaties en achtervolging voortzetten op buitenlands grondgebied.

Dat werkt volgens eenheidschef Oscar Dros zo goed, dat het team koste wat kost in stand moet blijven. „De grens is door deze samenwerking een stuk minder voelbaar en er wordt veel effectiever gewerkt. Criminaliteit stopt niet aan de grens en ons werk hierdoor ook niet meer.”

Het GPT kwam de afgelopen elf jaar bijna achttienduizend keer in actie. Er  werden achtduizend strafbare feiten geconstateerd en vervolgd  en er werd 350 kilo drugs gevonden. Ook konden zevenhonderd keer via een opsporingsbevel een gezochte dader of dure goederen in beslag worden genomen.

Voordelen
De agenten uit het GPT zijn op papier werkzaam voor eenheden van de Nederlandse en Duitse politie, maar zijn volledig vrijgesteld voor het internationale team. De korpsen zijn niet bang dat daardoor de capaciteit in hun eigen werkgebied ondermaats wordt. „We investeren een klein deel, maar krijgen daar juist veel meer voor terug”, zegt Martin Kuhlmann van de politie in Hannover. „Zo kunnen Duitse verdachten sneller in Nederland worden aangehouden en andersom, en beschikken we over veel meer informatie over verdachten. Dit heeft alleen maar voordelen.”

Bron : tubantia.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief