Medailles voor overleden KNIL-militair Pieter Boachi

Gepubliceerd op: 30-3-2019

Maria en Dominic Boachi ontvingen gisteren in Delft uit handen van burgemeester Marja van Bijsterveldt het Mobilisatie Oorlogskruis en het Ereteken Orde en Vrede. Beide onderscheidingen zijn postuum toegekend aan hun vader Aquasi Pieter Boachi

Afbeelding verwijderdHet Ereteken Orde en Vrede en Mobilisatie Oorlogskruis 

Aquasi Pieter Boachi diende in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en is een kleinzoon van Ashantiprins Aquasi Boachi. De levensloop van deze prins is opgetekend door Arthur Japin in de roman 'De zwarte met het witte hart'. Ashantiprins Aquasi Boachi werd in 1837 overgebracht naar Delft voor een 'Europese opleiding'. De scholing was onderdeel van een overeenkomst met de Ashantikoning voor de levering van Afrikaanse soldaten voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Birmaspoorlijn
Aquasi Boachi's kleinzoon Pieter Boachi (Ngarianak, 1924) was dienstplichtig KNIL-militair toen Japan Nederlands-Indië binnenviel. Soldaat Boachi werd op 8 maart 1942 krijgsgevangen gemaakt in Kebonan. Na een verblijf van enige maanden in krijgsgevangenkampen bracht transportschip Harugika Maru 2 hem naar Singapore. Vandaaruit ging hij naar Thailand om onder meer te werken aan de Birmaspoorlijn.

Aquasi Pieter Boachi werd op 15 augustus 1945 bevrijd en naar Bangkok gebracht. Daar werkte hij enige tijd voor de Militaire Motor Dienst. Eind april 1946 arriveerde hij weer in Batavia en ingedeeld bij de af- en aanvoertroepen van het KNIL. Als chauffeur is hij veel ingezet tijdens de omstreden Politionele Acties. In augustus 1948 demobiliseerde hij.

Californië
Door de verslechterende omstandigheden voor Nederlandse staatsburgers in Indonesië vertrok de familie Boachi noodgedwongen naar Nederland. Pieter Boachi werkte bij Esso en kwam uiteindelijk via Libië in Californië terecht. Als voorman bij Circle Seal Controls in Corona, een toeleveringsbedrijf voor de ruimtevaartindustrie, wist hij een goed bestaan op te bouwen voor zijn echtgenote Dionicia en hun kinderen.

De kinderen van Boachi wonen nog altijd in Californië en waren speciaal voor de ceremonie naar Nederland gekomen.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief