Grof geweld tegen gezag

Gepubliceerd op: 3-4-2019

Politieagenten worden steeds vaker belaagd. Zij hebben in toenemende mate te maken met agressie, van beledigingen tot geweld en zelfs aanranding. De korpsleiding en vakbonden luiden de noodklok, minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) erkent dat hard ingrijpen nodig is.

.Afbeelding verwijderd

 De agressie tegen agenten dreigt de moraal te ondermijnen. Ze zien zich geconfronteerd met spugen, bijten, mishandelen en erger @ANP

Geweld en agressie tegen agenten zijn vorig jaar ten opzichte van 2017 met zo’n tien procent toegenomen. In 2018 kregen agenten 10.593 keer te maken met incidenten, variërend van poging tot moord tot aanranding van een agente in functie. Een jaar eerder gebeurde dat nog 9.598 keer.

„We zien dat mensen een heel kort lontje hebben”, aldus Ruud Verkuijlen namens de Nationale Politie. „Zelfs keurige huisvaders. Kennelijk laten mensen zich niet meer corrigeren.”

Van alle geweld en agressie komt belediging het meest voor: 4.661 keer. In zestig procent van de gevallen gaat het om fysiek geweld. Daarbij komen zware geweldsincidenten steeds meer voor.

Zo werden acht agenten in functie vorig jaar aangerand en hadden politieambtenaren te maken met poging tot doodslag (166 keer) en zelfs poging tot moord (acht keer). Bovendien werd er gebeten (76 keer), gespuugd (318 keer), mishandeld (838 keer) en op agenten ingereden met een voertuig (66 keer).

Pijnlijk
De voorbeelden maken pijnlijk duidelijk waar politiemedewerkers dagelijks mee te maken krijgen. Zo kreeg een agent onlangs de schrik van zijn leven toen een vrouwelijke verdachte in zijn duim beet. Hij raakte ernstig gewond aan het lichaamsdeel.

„In 2017 had een agent gemiddeld elk uur te maken met geweld en agressie, maar dat is vorig jaar dus zelfs toegenomen”, stelt Verkuijlen, die zich als programmamanager ontfermt over veiligheid van collega’s.

De toename stelt de moraal van politietroepen ernstig op de proef, weet hij. „Meer waardering voor hun werk valt niet te rijmen met deze cijfers.” Verkuijlen vindt dat ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) moeten ingrijpen. „Het is tijd voor fundamentelere maatregelen.”

Taakstraf
De politieman kijkt dan ook reikhalzend uit naar een plan van de ministers om fysiek geweld tegen agenten niet langer ’slechts’ te laten bestraffen met een taakstraf. „Collega’s worden nu soms moedeloos van het strafproces, ze verliezen vertrouwen.”

Minister Grapperhaus noemt in een reactie ’geweld en overig wangedrag tegen politiemensen onaanvaardbaar’. „De gesignaleerde toename daarvan is zorgwekkend. Dit verdient een stevige aanpak.” De CDA-bewindsman voerde daarover al gesprekken met politiemensen. „Daaruit komt in ieder geval naar voren dat strengere straffen één middel zijn. Maar ook dat het aanpakken van bepaald gedrag hard nodig is, zoals misbruik van drank en drugs.”

Tegen De Telegraaf zeggen veel agenten bovendien behoefte te hebben aan een stroomstootwapen om aanvallers uit te kunnen schakelen. De huidige bewapening met pepperspray en pistool is vaak onvoldoende.

De minister komt in ieder geval tegemoet aan de noodkreet vanuit de politietop. „Ik heb een wetsvoorstel ingediend waarmee de strafbaarheid van het lastigvallen van hulpverleners wordt uitgebreid en de straf verhoogd. Ook werk ik samen met minister Dekker aan een taakstrafverbod voor geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners. Maar er zal meer nodig zijn om een gedragsverandering tot stand te brengen.”

Volgens de politiebonden NPB en ACP is het probleem nog veel groter dan uit de cijfers blijkt. „Aan de voorkant zie ik dat niet alles wordt geregistreerd”, zegt Jan Struijs van NPB. „Neem oud en nieuw. Dan zijn er zoveel incidenten en is het zo druk dat agenten niet eens meer de moeite nemen om geweld te melden.”

"Er is meer voor nodig om gedrag te veranderen"
Struijs en Gerrit van de Kamp van ACP zijn ook kritisch op de leiding van de Nationale Politie. Die moet ook meer doen, stellen zij. Struijs: „De politie is structureel onderbezet. Het werken in de wijk, vroegtijdig problemen herkennen, gebeurt daardoor veel te weinig. Ook de opvolging baart me zorgen. Dan is iemand in de boeien geslagen en meegenomen naar het bureau, maar dan is er geen recherchecapaciteit om het onderzoek te draaien.”

Van de Kamp: „Capaciteit is een belangrijk punt. Ik hoor van politiemensen dat ze steeds vaker pas naar een situatie worden gestuurd die al is geëscaleerd.”

Bovendien ziet Struijs dat de politie, mede door bezuinigingen op bijvoorbeeld jeugdzorg of geestelijke gezondheidszorg, steeds vaker bij conflicten wordt geroepen. „De grootste frustratie van politiemensen is dat zij al anderhalf jaar waarschuwen dat iemand ontspoort, maar er geen hulp is. En dat zo iemand dan door het lint gaat en geweld gebruikt tegen diezelfde agent”, zegt hij. „Ik was kortgeleden nog op bezoek bij een agent die was aangevallen door zo iemand. De klappen die hij had gehad vond hij tot daaraan toe, dat het voorkomen had kunnen worden als op tijd was ingegrepen, vond hij veel erger.”

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief