Expert waarschuwt: ’Terroristen zitten nooit stil’

Gepubliceerd op: 11-4-2019

AMSTERDAM De kans op aanslagen met drones neemt sterk toe. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen en goed werk van inlichtingendiensten is daar nog weinig tegen te doen.

Afbeelding verwijderd

Dat zegt drone-expert en onderzoeker Kay Wackwitz van Drone Industry Insights in Hamburg. Gisteren bracht hij de meest actuele cijfers naar buiten op een beurs voor professioneel dronegebruik in de Amsterdamse RAI.
 

„Alleen al in Europa zal de omzet van drones in de komende vijf jaar verdubbelen naar bijna tien miljard euro. Opvallend is dat de grootste groei in zogeheten counterdrones zit. Dat wil zeggen technieken die kwaadwillende drones kunnen uitschakelen, zoals radar, laser, jammen en geofencing”, zo zei hij in gesprek met De Telegraaf.

„De westerse samenleving is nu vrij weerloos tegen een vijandige drone-aanval, bijvoorbeeld met explosieven of voor spionage”, meent Wackwitz. Maar de autoriteiten zitten volgens hem niet stil. „Het is een digitale race tegen de klok. Tegen elke dreiging is wel iets te bedenken, maar terroristen, criminelen en spionnen zitten nooit stil. Je kunt niet alles 24/7 beveiligen. Denk aan mensenmassa’s, ambassades en vitale infrastructuur.”

In Nederland erkent de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de stijgende problemen van dronemisbruik. „Ze zijn beter, kleiner, autonomer, sneller en goedkoper geworden. Naast kansen brengt dit ook risico’s met zich mee. We zijn voortdurend bezig om die zo klein mogelijk te houden”, aldus een woordvoerder.

Door de stijgende populariteit van drones is het aantal veiligheidsincidenten volgens hem drastisch toegenomen. „Er zijn steeds meer meldingen van overlast en ongelukken. Er is ook meer zorg over wat ze zouden kunnen aanrichten in verkeerde handen. Dat heeft onze volle aandacht en die van al onze securitypartners.”

De NCTV-aanpak richt zich onder andere op het gedetailleerd in kaart brengen van de risico’s van drones, het ontwikkelen van integraal beleid en protocollen, een campagne om het publiek alert te maken en verdachte drones en hun bestuurders te melden, en het stimuleren van internationale coördinatie.

„Daarnaast delen we met alle relevante partijen kennis om drones die een bedreiging vormen, acuut te detecteren, te identificeren en zo nodig te elimineren”, aldus de zegsman. Wat dat precies inhoudt, kan de NCTV uit veiligheidsoverwegingen niet openbaar maken.

Deskundige Wackwitz is er niet gerust op. „De open maatschappij in Europa is per definitie slecht beschermd. Dat is een politieke keuze. Het is dus ook met terreurdrones wachten op een rampzalige klap”, stelt hij.

Toch blijft hij de voordelen van beroepsdrones benadrukken. „Ze zijn een zegen in de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, in de landbouw en industrie, bij inspecties, politietoezicht, hulpdiensten, reddingsoperaties en rampenbestrijding. En straks ook als pakjesbezorgers en luchttaxi’s om files te omzeilen.”

De belangrijkste knelpunten zijn volgens Wackwitz de certificering en uniforme regelgeving en vooral ook de sociale acceptatie. „Drones kunnen de privacy schenden en ze maken lawaai. Dat zal straks worden opgelost. De veiligheid heeft echter topprioriteit.”

De Europese Commissie heeft recent becijferd dat er in 2022 wereldwijd 45 miljoen drones rondvliegen.

Bron : telegraaf/krant 11/4

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief