‘Litouwen leunt niet op NAVO’

Gepubliceerd op: 12-4-2019

Litouwen is een van de weinige landen die momenteel aan de 2%-eis van de NAVO voldoet. Er wordt fors geïnvesteerd in het defensieapparaat en de wilskracht van de militairen is groot. Toch heeft het Baltische land voor de verdediging van haar Europese oostgrens militaire versterking nodig van de NAVO-lidstaten, waaronder Nederland. En deze inzet, met de naam enhanced Forward Presence (eFP), is ook voor ons land van essentieel belang.

Vraag de gemiddelde Nederlander wat onze militairen in Litouwen doen en ze zullen het niet weten. “Het is voor velen een ver-van-mijn-bed-show. Maar de meesten beseffen niet dat het juist bij ons zo veilig is, omdat de NAVO in de Baltische Staten en Polen actief is. We worden niet alleen ingezet om Litouwen te helpen, maar samen met nog ruim 7.000 militairen zijn we aanwezig om het NAVO-grondgebied te verdedigen”, legt luitenant-kolonel Serge uit, de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger in Litouwen. 

Afbeelding verwijderd

In het schiethuis in Litouwen krijgen Nederlandse militairen de kans om 24/7 te oefenen, zonder onderbreking van weekenden, vakanties, ceremonies of andere verplichtingen

Dure verzekeringspolis
Serge noemt eFP ook wel een ‘dure verzekeringspolis'. “We geven een signaal af aan Rusland. Als het de Baltische Staten of Polen binnenvalt, is dat een aanval op de NAVO. Ik denk dat als we hier niet actief waren, Rusland wellicht al actie had ondernomen.” 

Het ‘doelwit’ is uitgeschakeld.
De overste benadrukt dat Litouwen niet op de NAVO leunt, maar zelf verantwoording neemt. “Het is een eervol dienstplichtigenleger. De krijgsmacht wil snel op eigen benen staan, maar ze hebben simpelweg de capaciteit niet. Het is net als Nederland een klein land en dan heb je soms steun nodig.”

Onrust aan de oostgrens
Sinds de annexatie van de Krim in 2014 (de inlijving van het schiereiland bij Rusland, red.) is het onrustig langs de Europese oostgrens. Door het zorgwekkende optreden van Rusland besloot de NAVO extra militairen naar dit gebied te sturen. Het is een van de 'geruststellende maatregelen' voor de Oost-Europese bondgenoten. “Het gevaar schuilt 'm in het feit dat de dreiging niet fysiek zichtbaar is, zoals in bijvoorbeeld Afghanistan. Daardoor ziet je het mogelijk niet als gevaar, maar je moet er wel degelijk op voorbereid zijn”, reageert compagniescommandant kapitein Wouter. 

Lees het volledige artikel in defensiekrant

Bron : defensiekrant 2019/7

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief