Bedrijfsrechercheur over spionage ASML: 'Gevaar komt van eigen medewerkers’

Gepubliceerd op: 15-4-2019

Afbeelding verwijderd

 

VELDHOVEN - Bedrijven die werken met gevoelige informatie hebben te weinig aandacht voor menselijk gedrag en richten hun aandacht vooral op technische afweermiddelen, zoals camera’s en computerbeveiliging. Terwijl het gevaar vooral komt van de eigen medewerkers.

Dat zegt Martijn van de Beek, directeur van Hoffmann bedrijfsrecherche. ,,Vroeger werden uit bedrijven vooral spullen meegenomen. Nu volstaat één muisklik en je kan zo met tien jaar ontwikkeling weglopen.” 

Moeten hightechbedrijven zoals ASML, dat te maken kreeg met informatiediefstal, niet werknemers gaan screenen voordat ze in dienst komen? Bij veel bedrijven in Zuidoost-Brabant zijn de afgelopen jaren duizenden expats in dienst gekomen, waaronder veel Chinezen. Van de Beek weet wel waar bedrijven op moeten letten als zij mensen aannemen. Zijn advies: ,,Doe onderzoek in het land van herkomst. In China is dat misschien lastig, maar niet onmogelijk. Daar zijn bureau's voor, maar je kunt ook gebruikmaken van openbare bronnen. Is een familielid van de kandidaat misschien een hoge partijfunctionaris of medewerker van de militaire inlichtingendienst? Als dat zo is, kijk je toch heel anders naar zo'n kandidaat.”

James Bond
Zijn er spionnen binnen een bedrijf aan het werk, dan laten die altijd sporen na, zegt Van de Beek. ,,Het gaat niet zoals bij James Bond. Ze maken fouten, misschien kleine, maar het gebeurt. Als er zes mensen aan de slag zijn, zoals bij ASML kennelijk het geval was, dan ligt die foutmarge een factor zes hoger.” 

Het eerste dat de leiding van een bedrijf zich moet afvragen is welke informatie beschermd moet worden, adviseert Van Beek. De volgende vragen zijn: hoe ga je daarmee om en welke technische maatregelen kan je nemen? ,,Je kan bijvoorbeeld zorgen dat computerinformatie niet op een usb-stick geladen kan worden.” 

Maar het blijft vooral letten op menselijk gedrag, zegt Van de Beek. Hij was van 2013 tot 2014 commandant van de Nederlandse politie-eenheid in Afghanistan en leerde daar al snel dat dit van levensbelang is. ,,Daar had je altijd het gevaar van infiltratie van Afghanen die geweld willen plegen tegen westerse collega's. Hoe gedraagt iemand zich? Is het afwijkend, zijn er veranderingen?”

Schulden
Goed voorbereide industriële spionage in opdracht van een overheid is een uitzondering, zegt Van de Beek. Het gaat veel vaker om werknemers die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld vanwege schulden, en dus bereid zijn om bedrijfsgeheimen te stelen tegen betaling. 

Bedrijven en overheidsinstellingen kunnen bij het natrekken van kandidaat-werknemers terecht bij Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In een brochure somt Justis tal van manieren op om gevoelige informatie te beschermen. Voorkomen van infiltratie  staat daarbij voorop. Zo adviseren ze bij buitenlandse werknemers documenten op echtheid te laten controleren. Zo kan de dienst Verificatie Informatie Systeem van de Koninklijke Marechaussee binnen enkele minuten vaststellen of een paspoort is gestolen of vervalst. Het Nuffic in Den Haag, de organisatie voor internationale samenwerking, kan nagaan of buitenlandse diploma's echt zijn, met name als die uit Afrikaanse of Aziatische landen komen.

Tips van deskundigen bij het screenen van personeel:

- Laat documenten zoals paspoorten en diploma’s op echtheid controleren.

-Vraag om originele documenten en accepteer geen kopie’s.

-Doe achtergrond-onderzoek in het land van herkomst.

-Controleer het cv op gaten of afwijkende gegevens.

-Controleer wat de kandidaat op sociale media plaatst.

-Ga na of de kandidaat voorkomt in registers die relevant zijn voor de functie.

-Als een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig is moet de kandidaat die zelf overleggen.

-Blijf alert op het gedrag en veranderingen daarvan.

-Zoek samen een oplossing voor problematische schulden.

-Trek aan de bel als iemand ineens grote uitgaven doet die niet passen bij het salaris. 

Bron : ed.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief