Terug naar Libanon, 36 jaar na zijn militaire uitzending

Gepubliceerd op: 24-4-2019

Jan Holwerda (61) was 25 jaar toen hij naar Libanon werd uitgezonden. Dat was in 1983, en Holwerda was werkzaam voor de Koninklijke Marechaussee. ,,Elke ochtend controleerden we de auto waar we in zouden rijden.”

Holwerda zou zo’n acht maanden blijven in Libanon, uitgezonden als militair naar Unifil, een van de grootste VN-vredesmissies waar Nederland aan heeft deelgenomen. Niet eerder keerde Holwerda - geboren in Creil, opgegroeid in Cornjum en Britsum - terug naar Libanon. Maar deze week vertrekt hij toch, mee met een reis van de Stichting Weerzien met Libanon. ,,Ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn.”

De Stichting Weerzien met Libanon organiseert al bijna vijftien jaar reizen waarbij Libanonveteranen kunnen terugkeren naar de plekken waar ze toen waren gelegerd. Dat is voor veel veteranen niet zomaar een vakantiereisje. ,,Op een vooropkomst in februari, waar we kennis maakten met onze reisgenoten, vertelden een paar veteranen dat ze nog altijd moeite hadden met de uitzending van toen. ‘Mijn gezin heeft er tot op de dag van vandaag last van’, zei er één. Een geestelijk verzorger die ook meegaat, vertelde me later dat er bij elke reis zulke mensen zijn.”

Afbeelding verwijderd

Op een vooropkomst in februari, waar we kennis maakten met onze reisgenoten, vertelden een paar veteranen dat ze nog altijd moeite hadden met de uitzending van toen

Sommige veteranen nemen mede daarom familieleden mee. Holwerda’s vrouw en zijn twee zonen blijven thuis, maar ook nu gaat er een zoon van iemand anders mee, weet hij. ,,Die wil het verleden van zijn vader zien.” Ook een voormalig marechaussee gaat nu mee naar Libanon: Freerk Mossel. Mossel was destijds woonachtig in Ee en diende in dezelfde periode in Libanon als Holwerda, maar wel op verschillende locaties. ,,We zijn altijd buddy’s gebleven.”

Holwerda zelf was al 25 toen hij naar Libanon ging en het was bovendien zijn tweede buitenlandse uitzending. Daarmee was hij een uitzondering. ,,Het was de eerste grote vredesmissie van Nederland na de militaire operaties in Indië. Er gingen dienstplichtigen mee. Dat waren jongens van achttien, negentien jaar, die kwamen bij wijze van spreken soms zo uit de schoolbanken. Voor hen was het anders dan voor mij.”

Korte voorbereiding
Holwerda was in 1983 al beroepsmilitair. Hij was in zijn eigen dienstplicht begonnen bij de mariniers - ,,ik dacht: als ik dan toch in dienst moet, laat ik dan wat leuks doen” - en werd toen uitgezonden naar de Nederlandse Antillen. ,,Dat was de eerste keer dat ik lang van huis ging.”

Voor de dienstplichtigen die naar Libanon moesten, was de voorbereiding vaak kort. Holwerda: ,,Ga maar na: je diensttijd duurt veertien maanden en daarvan zat je zes maanden in Libanon. Dan bleven er nog een paar maanden algemene militaire vorming en specifieke training voor Unifil over.”

Ik dacht: als ik dan toch in dienst moet, laat ik dan wat leuks doen
Holwerda bracht zijn tijd in Libanon door op drie plekken: in de stad Naqoura in Zuid-Libanon, waar het hoofdkwartier van Unifil was gevestigd, in de havenstad Tyrus en in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Hij hield zich bezig met onder meer de afhandeling van verkeersongelukken met militaire voertuigen. ,,Daar ging heel veel tijd in zitten.” Ook verrichtte hij beveiligingswerkzaamheden op het vliegveld van Beiroet.

Lees het gehele artikel in frieschdagblad.nl

Bron : frieschdagblad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief